De Jing’an Tempel van Shanghai

De Jing’an Tempel is een van de oudste en rijkste boeddhistische tempels van Shanghai. Ingeklemd tussen moderne wolkenkrabbers biedt de tempel een blik op ver vergane tijden.

Ondanks dat Shanghai soms enkel en alleen lijkt te bestaan uit torenhoge kantoorgebouwen van beton en glas, is het toch mogelijk hiertussen verrassend aangename stukjes groen en zelfs honderden jaren oude Chinese tempels terug te vinden. De boeddhistische Jing’antempel die gelegen is in het stadsdistrict met dezelfde naam, is een van de betere voorbeelden. Omgeven door reusachtige wolkenkrabbers en het onophoudelijke gegons van winkelende Chinezen en traag stromend verkeer, openen de deuren van de Jing’antempel de toegang tot een heel andere wereld. Monniken in traditionele kleding, de geur van wierook, prachtig versierde religieuze vertrekken en dagelijks duizenden zwijgzame Chinezen die neerknielen voor de enorme boeddhistische standbeelden, je zult het hier allemaal aantreffen.

Bezienswaardigheden

De Jing’antempel betekent letterlijk de Tempel van Rust en Vrede. Net als bij veel andere boeddhistische tempels in China is er de mogelijkheid voor gewone Chinezen om te bidden en doet de tempel daarnaast dienst als woonvertrek van de monniken. De tempel is dan ook niet één gebouw, maar een heel complex met zowel openbare als afgescheiden gedeeltes. De religieuze nadruk van de Jing’antempel ligt op het Chan-boeddhisme, een stroming die veel van het Chinese taoïsme overgenomen heeft. In het westen staat dit Chan-boeddhisme beter bekend als het Zen-boeddhisme, wat de Japanse variant is.

De Jing’antempel is gelegen in een zeer welvarend deel van Shanghai en is ook de rijkste boeddhistische tempel van de stad. Dit komt onder meer tot uiting in de vele relikwieën, beelden en andere eigenaardigheden die de monniken door de eeuwen heen verzameld hebben. Zo hangt er bijvoorbeeld een enorme koperen bel van de Hongwu keizer, de stichter van de illustere Ming-dynastie (1368-1644). Tevens staat er een bijna vier meter hoog jade standbeeld van de boeddha, dat lange tijd zelfs het grootste jade beeldhouwwerk van China is geweest. Alsof dit niet genoeg weelde was, is er enkele jaren geleden ook een vijftien ton wegend zilveren standbeeld toegevoegd aan de collectie. Verder zijn er enkele stenen beeldhouwwerken van bijna 1500 jaar oud te vinden en is er een meer dan zes meter hoog uit het geurende kamferhout gesneden beeld van Guanyin, de godin van de troost en genade. Schrik overigens niet van de vele hakenkruizen. Dit is een veelgebruikt symbool in het boeddhisme en het betekent niet dat de monniken met hun kaalgeschoren hoofden allemaal nazi’s zijn.

Geschiedenis

De religieuze gemeenschap verantwoordelijk voor de Jing’antempel werd in het jaar 247 werd opgericht, niet lang nadat het boeddhisme vanuit India was komen overwaaien. Dit betekent echter niet dat de huidige tempelgebouwen ook zo oud zijn. Deze werden door de eeuwen heen namelijk telkens verplaatst en opnieuw opgebouwd. Tijdens de Taiping-opstand, een verwoestende binnenlandse oorlog halverwege de negentiende eeuw, werd de tempel bijvoorbeeld helemaal met de grond gelijk gemaakt. Enkele jaren later verrees een nieuwe tempel die het echter ook slechts een eeuw uithield. Tijdens de Culturele Revolutie wilden de communisten namelijk al het oude met wortel en tak uitroeien, waarop de tempel kortstondig werd omgevormd tot verffabriek en daarna met al haar godsverering werd afgebrand. De huidige tempel is dan ook een nieuwe reconstructie in oude stijl die pas twintig jaar geleden geopend is voor het publiek.

Rondom de Jing’antempel

Wie een bezoek aan de Jing’antempel brengt en ook even wil bijkomen van het de toerist uithangen, is er aan de andere kant van de straat het Jing’anpark. Dit is een klein maar aangenaam park waar je rustig kunt zitten of wat kunt eten. Nog meer eetgelegenheden zijn er achter de tempel en aan de rechterkant is groot winkelcomplex waar vrouwen die kleding willen kopen zich kunnen uitleven. Tenslotte begint de Franse Concessie net ten zuiden van de tempel. Dit is een populaire toeristische bestemming met veel oude Franse huizen, maar bedenk wel dat de wijk zo groot is dat er helemaal doorheen lopen niet te doen is.

Bereikbaarheid

De Jing’antempel is gelegen aan Nanjinglu, wat de bekendste winkelstraat van Shanghai is. Het ligt wel helemaal aan het andere uiteinde van de straat, waardoor het handiger is de metro te nemen naar station Jing’an Temple op lijn 2 of 7. Kies daarna uitgang 1 en je staat pal voor de ingang van de tempel. Wil je naar het park, kies dan uitgang 5 of steek de straat over als je eerst de tempel bezocht hebt.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 静安寺 / Jìng’ānsì
  • Engelse naam: Jing’an Temple
  • Openingstijden: dagelijks van 7:30 tot 17:00
  • Toegangsprijs: 30 yuan per persoon
  • Nabije attracties: Franse Concessie, winkelstraten
  • Tijdsbestek: anderhalf uur

Deel dit artikel :