Shanghai World Financial Center

shanghai financial centre at dusk

Het Shanghai World Financial Center is het op 1 na hoogste gebouw van Shanghai en biedt vanaf het  observatiedek  een onvergetelijk uitzicht over de miljoenenstad.

In de wereld van hoge gebouwen, waarin Shanghai zich met gemak kan meten met welke stad ter wereld dan ook, is er altijd een gebouw dat het allerhoogste is. In Shanghai is dit het Shanghai World Financial Center, een futuristische wolkenkrabber die met een hoogte van maar liefst 492 meter letterlijk en figuurlijk boven de stad uitsteekt. Het observatiedek op 474 meter hoogte is ook meteen het hoogste ter wereld en vanaf hier kijk je bovenop het dak van de omringende wolkenkrabbers, die met honderden meters hoogte toch de kleinste niet zijn. Daarnaast kun je vanaf deze toren pas echt goed zien wat een ongelooflijk grote metropool Shanghai nu werkelijk is. Voor iedereen deze grootste stad van China bezoekt zal het Shanghai World Financial Center een van de absolute hoogtepunten zijn.

Bezienswaardigheden

Wat betreft de buitenkant kenmerkt het World Financial Center zich zowel als een futuristische als een eigenaardige verschijning. Futuristisch vanwege de volledig glazen buitenkant, eigenaardig aangezien de toren met de opening bovenaan nog het meeste weg heeft van een enorme bieropener. Vanaf de zijkant is dit minder zichtbaar, maar des te meer wanneer je aan de overkant van de rivier op de Bund staat.

Eenmaal binnenin de toren is er voor de gewone bezoeker op de eerste drie verdiepingen en de twee ondergrondse verdiepingen een groot aanbod van restaurants en winkels. Daarboven, tot en met verdieping 77, bevinden zich kantoren van zowel Chinese als buitenlandse bedrijven waar je als toerist geen toegang tot hebt. Daar weer boven vind je het Park Hyatt Hotel, het op een na hoogste hotel ter wereld dat haar eigen ingang heeft aan de zuidzijde van de toren. Het hotel heeft tevens enkele restaurants en bars waar je ook als je niet in het hotel verblijft naar binnen kunt.

Het meest interessante deel van de toren zijn tenslotte de verdiepingen boven en onder de opening aan de top, welke voor toeristen toegankelijk zijn om over het gigantische Shanghai uit te kunnen kijken. Vooral vanaf de hoogste en honderdste verdieping, die met 474 meter net boven de opening zit, lijken de overige gebouwen en de auto’s en mensen op straat zelfs minuscuul. Voor mensen zonder hoogtevrees zijn hier zelfs nog enkele delen met een glazen vloer. Zowel overdag als je tot ver voorbij de stadsgrenzen kunt kijken als wel ’s avonds wanneer in heel Shanghai de neon-verlichting aan staat, is het een uitzicht dat je niet meer zult vergeten. Behalve het uitzicht vind je bovenin de toren nog een klein café, een souvenirwinkel, en een erg futuristische inrichting. Vooral als je met de lift omhoog gaat en de uniformen van het personeel ziet waan je je zo in een science-fiction film.

Zicht in verband met luchtvervuiling

Hoewel het World Financial Center dagelijks open is, zorgt de luchtvervuiling van Shanghai er helaas voor dat niet alle dagen even geschikt zijn om van het uitzicht te genieten. Kies je een slechte dag uit, dan heb je zelfs kans niet eens de omringende gebouwen te kunnen zien. Houdt het weerbericht daarom in de gaten. De meeste kans op helder weer heb je na een flinke oostenwind of na een regenbui, en kijk natuurlijk gewoon even hoe helder de hemel is voordat je de toren in gaat.

Rondom het World Financial Center

Als je het Shanghai World Financial Center bezoekt, zul je zien dat het niet de enige hoge toren in dit deel van de stad is. Zo is de Jin Mao-toren er meteen naast met een hoogte van 421 meter de kleinste ook niet. Tot 2007 was dit zelfs het hoogste kantoorgebouw van China. Aan de zuidzijde is vind je Shanghai Tower, die nog weer hoger is dan het World Financial Center

Bereikbaarheid

Het Shanghai World Financial Center is niet zo moeilijk te bereiken. Je kunt de metro nemen naar station Lujiazui op lijn 2 en dan kiezen voor uitgang 4. Je zult vervolgens de toren al kunnen zien staan. De ingang om naar boven te kunnen zit aan de zijkant tegenover de Jin Mao-toren. Wil je de restaurants en winkels bereiken, dan kun je aan de noordzijde tegenover het park naar binnen.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 上海环球金融中心 / Shànghǎi Huánqiú Jīnróng Zhōngxīn
  • Openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 23:00
  • Toegangsprijs: 120 tot 150 yuan, afhankelijk tot welke verdieping je gaat
  • Nabije attracties: Shanghai Ocean Aquarium, Oriental Pearl Tower
  • Tijdsbestek: anderhalf tot twee uur

Deel dit artikel :