Metro Shanghai

Shanghai beschikt over een metronetwerk dat het grootste ter wereld is. Met 600 kilometer aan metrolijnen, is er altijd wel ergens een station in de buurt van zowel je hotel als je bestemming. Het is binnen de stadsgrenzen de snelste en goedkoopste manier om van A naar B te komen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de metro van Shanghai.

Kaart van de metro

In reisboeken, hotels en aan de muur in metrostations, overal kun je wel plattegronden van de metro vinden. Let er wel op dat met een metronetwerk zo snel uitbreidend als in Shanghai veel kaarten, en dan vooral die in reisboeken, al snel verouderd zijn. Je kunt op de officiële website van de de metro van Shanghai een altijd actuele kaart vinden die je eventueel kunt uitprinten of in je telefoon kunt zetten. Voor jezelf is het waarschijnlijk handig het station het dichtst bij je hotel te omcirkelen.

Prijzen en kaartjes

In de metro van Shanghai betaal je voor de afstand die je aflegt, waarbij de goedkoopst mogelijke rit 2 yuan kost en de duurste 10 yuan. Er zijn verschillende soorten kaartjes:

Enkele reis

Deze kaartjes waarbij je per rit betaalt zijn aan te bevelen als je slechts af en toe de metro neemt. De automaten waar je deze kaartjes kunt kopen zijn op elk station te vinden voor de poortjes. Het werkt als volgt: eerst kies je links onderaan voor English, daarna kies je de metrolijn van het station waar je heen wilt, dan het station op die desbetreffende lijn zelf en tenslotte het aantal kaartjes dat je wilt, voor als je met meerdere personen bent. Op het scherm krijg je dan het eindbedrag te zien, waarna je je geld kunt invoeren en je je kaartje(s) en eventueel wisselgeld terugkrijgt.

Dagkaart en driedagenkaart

Als je niet al te lang in Shanghai blijft maar wel van plan bent vaak de metro te nemen, dan is een dagkaart of een driedagenkaart een goede keuze. Het concept is vrij simpel, met deze kaartjes kun je 24 of 72 opeenvolgende uren onbeperkt van de metro gebruik maken. Je kunt de kaartjes kopen bij de loketten die je in elk station zult vinden. Als je Chinees niet zo vloeiend is kun je het volgende uitprinten en laten zien voor een dagkaart:

你好,我想办理 1 张一日票。

Voor een driedagenkaart kun je het volgende laten zien:

你好,我想办理 1 张三日票。

Reis je met meer personen en wil je meer dan één kaartje, dan kun je het cijfer 1 doorstrepen en vervangen door het aantal kaartjes dat je wilt hebben. De dagkaart kost 18 yuan, de driedagenkaart 45 yuan, en ze gaan allebei in op het moment dat je er voor het eerst gebruik van maakt.

Yikatong-kaart

De Yikatong-kaart tenslotte is geschikt voor iedereen die wat langer in Shanghai verblijft. Dit is een oplaadbare kaart vergelijkbaar met een niet-persoonsgebonden OV-chipkaart in Nederland. Behalve in de metro kun je deze kaart ook gebruiken in de bus, taxi en veerboot, als wel in de nabijgelegen steden Suzhou en Wuxi. Je zult deze kaart ook bij de loketten moeten aanschaffen, waarbij je de volgende tekst kunt laten zien:

你好,我想办理 1 张公交一卡通,这是 50 块钱,我充 30 块。

Vertaald staat er: “Hallo, ik wil graag 1 Yikatong-kaart aanschaffen. Hier is 50 yuan en ik wil 30 yuan op de kaart zetten.” Wederom kun je de 1 vervangen door het aantal kaarten dat je wilt. De Yikatong-kaart heeft een borg van 20 yuan, dus het bedrag dat je geeft is altijd 20 yuan meer dan wat je bij aanschaf op de kaart gezet krijgt. Opwaarderen kan aan het loket door je kaart en een veelvoud van 10 yuan te geven, of bij de automaten die Recharge op het display bovenaan hebben staan.

Openingstijden

De openingstijden van de metro van Shanghai verschillen per lijn, maar de meeste lijnen beginnen rond 5:30 en eindigen tegen 23:00. Dit zijn dan de eerste en laatste treinen aan het eind van de lijn, welke dus ’s ochtends iets later en ’s avonds iets eerder door het centrum van de stad rijden. Tijdens de spits heb je elke drie minuten een trein, terwijl dit in de buitenwijken en tijdens de latere uren kan oplopen naar één trein elke vijftien minuten.

Wegwijs in de metro

Om de metro te kunnen gebruiken, moet je eerst een metrostation vinden natuurlijk. In Shanghai wordt de metro aangegeven door een rode M met een gebroken cirkel. Ook staan de naam van het station en de nummers van de lijnen altijd vermeld. Eenmaal binnen ga je door een veiligheidscontrole en kun je kaartjes kopen zoals hierboven beschreven. Als je daarna door de poortjes gaat kun je je kaartje aan de rechterkant boven de sensor houden en doorlopen na de bliep.

Op je station van bestemming aangekomen kun je door de poortjes weer naar buiten. Heb je een kaartje voor een enkele reis, dan kun je deze in de machine doen. De overige kaartjes houd je net als bij het instappen boven de sensor en neem je dus weer mee.

Apps voor de Metro

Als je altijd op de hoogte wilt zijn van de meeste actuele informatie over vertrektijden en nieuwe metrolijnen dan is een app op je smartphone of tablet de beste oplossing.  Met de explore Shanghai app van exploremetro app beschik je altijd over de meest actuele vertrektijden. En kun je makkelijk een route plannen van je hotel naar het dichtstbijzijnde metro station. Je kunt deze app downloaden in de app store en de play store

Deel dit artikel :