Shanghai Pudong International Airport

Shanghai kent twee vliegvelden, Hongqiao ten westen en Pudong ten oosten van de stad. Aangezien Hongqiao alleen wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten en enkele korte verbindingen naar Korea en Japan, zul je als je vanuit Europa vliegt altijd aankomen op Pudong. Dit is het grootste en nieuwste vliegveld van Shanghai.

Het vliegveld bestaat uit twee terminals die symmetrisch tegenover elkaar geplaatst zijn, te weten Terminal 1  en Terminal 2. Air China, British Airways en Lufthansa komen altijd aan op Terminal 2, KLM en Air France komen aan op Terminal 1. Na aankomst zul je vanaf je gate eerst naar een grote hal moeten Hier ga je achtereenvolgens door de douane, kun je je bagage van de band halen en kom je daarna in een gedeelte met restaurants, winkeltjes, pinautomaten en toiletten. Tenslotte kun je vanaf elk van deze aankomsthallen overdekte loopbruggen over de weg heen nemen naar het middelste gebouw, waar je vervolgens verschillende mogelijkheden hebt om naar de stad te reizen.

Trein

De meest bekende manier om vanaf het vliegveld Shanghai te bereiken is per magneetzweeftrein. Zittend in deze trein zweef je met een snelheid van maar liefst 431 km/u per uur alle taxi’s en bussen voorbij. De trein vertrekt elke 15 minuten en doet 7 a 8 minuten over het traject. Een kaartje kost 50 yuan, maar door een korting van 20% als je je vliegticket laat zien betaal je slechts 40 yuan. Binnen het vliegveld wordt deze trein aangegeven als Maglev. De trein rijdt dagelijks van 6:45 tot 21:45.

Een nadeel aan de Maglev is dat je na je supersnelle rit niet verder dan Longyang Road aan de rand van de stad bent. Hier kun je overstappen op lijnen 2 en 7 van de metro, of alsnog een taxi nemen om bij je hotel in Shanghai te geraken. Door dit overstappen is de Maglev in de praktijk wat totale reistijd betreft weinig sneller dan de overige reismogelijkheden. Verder voor de snelheidsfreaks: enkel tussen 9:00 en 10:45 en 13:00 en 16:45 rijdt de trein op volle snelheid, daarbuiten is de topsnelheid slechts 301 km/u.

Metro

Sinds 2010, toen lijn 2 werd doorgetrokken naar Pudong Airport, kun je via de metro vanaf het vliegveld meteen alle uithoeken van de stad bereiken. Met een prijs van slechts 7 yuan tot het Volksplein midden in het centrum is dit verreweg de voordeligste optie. Doordat er elke vijf minuten een trein vertrekt en je gewoon kunt blijven zitten, is de metro uiteindelijk niet eens zo heel veel langzamer dan de magneetzweeftrein. De metro rijdt dagelijks van 6:30 tot 21:30 en vertrekt vanuit hetzelfde gebouw als de Maglev.

Taxi

Veel mensen gaan toch nog het liefst met een taxi de stad in, met als voordeel dat je meteen voor de deur van je hotel afgezet wordt. Maak alleen gebruik van de officiële taxistandplaats op het vliegveld. Deze staat duidelijk met bordjes aangegeven. Houdt rekening met ongeveer 150 yuan voor een rit naar het centrum van de stad en een reistijd van een uur. De prijs op de meter wordt in Shanghai afgerond op hele bedragen en er komt altijd een toeslag van 1 yuan bovenop. Zorg ook dat je het adres van je hotel in het Chinees bij je hebt. Je kunt het vervoer naar je hotel ook al vanuit Nederland boeken. Je hoeft dan alleen je vluchtnummer door te geven en wordt dan in de aankomsthal opgewacht door een chauffeur die jouw koel en comfortabel vervoerd naar je hotel!

Bus

Tenslotte vertrekken er ook bussen naar verschillende locaties in de stad. Voor toeristen die geen Chinees spreken is dit een wat minder handige oplossing, aangezien niet alles in het Engels wordt aangegeven. Prijzen variëren van 16 tot 30 yuan afhankelijk van je bestemming. Lijn 1 gaat naar Hongqiao Airport; lijn 2 naar de Jing’an-tempel; lijn 3 naar het Galaxy Hotel; lijn 4 naar het Luxun-park; lijn 5 naar het hoofdstation; lijn 6 naar het Zhongshan-park; lijn 7 naar treinstation Shanghai-Zuid; en lijn 8 naar Lingang Xincheng buiten de stad. Behalve lijn 8 vertrekken alle bussen tussen 7:00 en 23:00 elke 15 minuten.

Terug naar het vliegveld

Terug van de stad naar het vliegveld zal niet al te moeilijk zijn, aangezien je simpelweg een van de bovenstaande vervoersmiddelen in tegenovergestelde richting kunt nemen. Als je de taxi neemt en de chauffeur duidelijk wilt maken dat jet naar het Pudong International Airport wilt, dan kun je de volgende tekst uitprinten en laten zien: 浦东国际机场.

Bekijk ook

advertentie