Rivier-cruise in Shanghai

een Rivier-cruise op de Huangpu-rivier is voor iedereen op bezoek in Shanghai een uitstekende en ontspannen manier om kennis te maken met een van de meest indrukwekkende skylines ter wereld.

Shanghai is met 23 miljoen inwoners zonder meer de grootste Chinese megastad en een van de grootste ter wereld. Door de vrijwel ongeremde bouwgekte van de laatste jaren kent de stad ook zonder meer een van de meest moderne, hoogste en indrukwekkendste skylines ter wereld. Tevens heeft Shanghai na de eeuwwisseling de titel van grootste haven ter wereld van Rotterdam en Singapore overgenomen. Om een indruk te krijgen van de buitengewoon gigantische afmetingen van deze stad, biedt een rondvaart op de Huangpu-rivier hiervoor een uitstekende mogelijkheid. Met een groot aanbod van cruises en rondvaarten, variërend van korte tochtjes tussen de met neon-verlichte wolkenkrabbers in de avonden tot een cruise met diner naar de monding van de Yangtze, is er voor iedereen wel wat wils.

Bezienswaardigheden

Zittend op het dek van een van de vele rondvaartboten terwijl je de wereldstad met haar miljoenen Chinezen langzaam aan je voorbij ziet gaan is uiteraard een erg aangename manier om Shanghai te beleven. Wat je in ieder geval bij elke cruise zult zien is de Bund. Deze prachtige koloniale gebouwen zijn hier verrezen toen de westerse mogendheden vanaf de negentiende eeuw de dienst in China uitmaakten. Zelfs meer dan een eeuw later behoren ze nog tot de meest imposante bouwwerken van de stad. Wat je als je langs de kade loopt niet ziet, maar wel vanaf de boot op de rivier, is de moderne stad van letterlijk duizenden hoge kantoorgebouwen die achter de Bund steeds beter zichtbaar worden naar mate je verder stroomafwaarts vaart. Kijk je tenslotte de andere kant op, dan zul je daar het nieuwere deel van Shanghai zien, Pudong. Hier zijn de wolkenkrabbers zo mogelijk nog hoger.

Om dit alles te zien volstaan de kortste rondvaarten, die ongeveer 50 minuten in beslag nemen. Hiervan vertrekken er vaak meerdere boten per uur, hoewel er tijdens het laagseizoen en doordeweeks wel minder rondvaarten dan in het hoogseizoen en de weekenden zijn. ’s Avonds is met alle neonverlichting deze rondvaart misschien nog wel indrukwekkender dan overdag. Afhankelijk van de grootte en luxe van de boot kosten deze korte rondvaarten tussen de 50 en 100 yuan.

Voor wie meer van de stad wil zien en ook een groot deel van de haven van Shanghai, is het aan te raden de langere rondvaart te doen die je helemaal naar de monding van de Huangpu in de Yangtze brengt. De Yangtze is de langste rivier van China en de drukst bevaren waterweg ter wereld, met ontelbare vrachtschepen die vertrekken naar of aankomen uit de verste uithoeken van de wereld. De meeste van deze rondvaarten duren drie uur en kosten 100 tot 150 yuan.

Bereikbaarheid

Alle rondvaartboten vertrekken van de Shiliupu-werf  die in feite in het verlengde van de Bund ligt. Op kaarten en bordjes wordt het in het Engels ook wel aangegeven als South Bund. Ben je al op de Bund  dan kun je gewoon blijven doorlopen over de promenade tot je bij de werf aankomt. Voor kaartjes moet je onder de promenade en niet bij de boten zelf zijn, maar dit wijst zich ter plaatse vanzelf. Kom je niet vanaf de Bund en wil je de metro nemen, kies dan station Yuyuan Garden op lijn 10, neem uitgang 1 en volg de weg tot je bij de rivier komt.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 黄浦江十六铺游船码头
  • Engelse naam: Huangpu River Cruise Shiliupu Wharf
  • Openingstijden: afhankelijk van rondvaart en seizoen
  • Toegangsprijs: 50 tot 150 yuan
  • Nabije attracties: de Bund
  • Tijdsbestek: 50 minuten tot 3 uur

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een

Wandelen in Hong Kong

In Hong Kong zijn er uitstekende mogelijkheden om heerlijk te wandelen door de natuur. De mooiste