Uitgaan in Shanghai

Shanghai architecture

China is de afgelopen decennia flink veranderd en geen stad heeft het strenge communistische imago zo snel van zich af weten te schudden als Shanghai. Naast de glazen wolkenkrabbers verrezen hier namelijk ook moderne nachtclubs, sfeervolle westerse bars en uit Japan overgewaaide KTV’s. Met een erg jonge bevolking en meer expats dan in welke stad op het Chinese vasteland dan ook, geldt Shanghai tegenwoordig als een van de hipste steden om uit te gaan in Azië. In dit artikel geven we je een introductie.

Lekker eten en ontspannen in een Chinese kāfēidiàn

Een avond uit begint natuurlijk met lekker eten en daarvoor zijn er in Shanghai genoeg mogelijkheden. We raden je aan naar een van de populaire wijken zoals Xintiandi (station Xintiandi op lijn 10) of Xujiahui (station Xujiahui op lijnen 1, 9 en 11) te gaan. Hier vind je niet alleen Chinese restaurants met exotische menukaarten, maar worden ook talloze internationale keukens goed vertegenwoordigd. Aansluitend kun je eens een Chinese kāfēidiàn proberen. In navolging van Starbucks zijn moderne koffiehuizen de laatste jaren ontzettend populair geworden in Shanghai. De Chinese varianten verkopen ook alcoholische dranken en kleine maaltijden, en zijn uitstekend geschikt om nieuwe Chinese vrienden te maken.

Vrijwel iedere kāfēidiàn is tot tenminste middernacht geopend, maar later op de avond openen ook de grote nachtclubs en wordt het in de bars steeds gezelliger. We bespreken hieronder de drie belangrijkste uitgaansdistricten voor je. Bij een aantal gelegenheden hebben we ook het adres in het Chinees voor je vermeld. Dit kun je aan de taxichauffeur laten zien of gebruiken om het op te zoeken met Google Maps.

De Bund

De Bund in Shanghai is welbekend door de prachtig verlichte koloniale architectuur en het uitzicht op de honderden meters hoge wolkenkrabbers aan de andere kant van de rivier. Verscholen in de straten die op de rivier uitkomen vind je ook enkele van de grootste en hipste nachtclubs van de stad. Een aanrader is M1NT (福州路318号), een uiterst modern ingerichte nachtclub compleet met een aquarium vol met haaien. Je vind hier bovendien verschillende zalen met elk een ander muziekgenre. Just on the Bund (中山东二路12号) en MUSE (北京东路99号) zijn vergelijkbare nachtclubs die voornamelijk een jong en internationaal publiek trekken.

Ben je juist op zoek naar elegante uitgaansgelegenheden waar de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt? Kijk dan eens naar Bar Rouge (中山东一路18号), een nachtclub met een dakterras dat een fenomenaal uitzicht biedt op de nachtelijke skyline van Shanghai. Bar Rouge heeft een hoogwaardig Frans interieur, kent een dresscode en verwelkomt regelmatig beroemde internationale DJ’s.

Franse Concessie

De Franse Concessie, een grote wijk met veel gebouwen uit de Franse koloniale tijd, is een ander belangrijk uitgaansdistrict van Shanghai. Waar de Bund het moet hebben van de grote nachtclubs, kun je in de Franse Concessie juist terecht voor sfeervolle bars. De meeste vind je in de buurt Hengsanlu (衡山路). Het is wat lastiger hier aanraders te geven, omdat de meeste bars slechts korte tijd populair zijn voordat er weer nieuwe hun deuren openen. De Senator Saloon (五原路98号) en el Cóclel (永福路47号) zijn echter goede voorbeelden van bars die al jarenlang druk bezocht worden.

Verder kun je in de Franse Concessie ook terecht voor een aantal alternatieve nachtclubs. Erg populair is Le Baron (东湖路20号7), een internationale keten met ook vestigingen in Parijs, New York en Tokio. Eveneens interessant is  Arkham (乌鲁木齐路1号) die zich letterlijk onder de grond bevindt.

Rond Jing’an

Het derde grote uitgaansgebied van Shanghai bevindt zich rond de Jing’an-tempel (station Jing’an Temple op lijnen 2 en 7) dat overdag een populaire toeristische attractie is. Doordat dit gebied populair is bij expats die voor langere tijd in Shanghai verblijven, vind je hier veel goede restaurants, bars en ook een aantal nachtclubs.

Eenvoudig te bereiken is MYST (延安中路1123号), een grote nachtclub meteen aan de andere kant van het park voor de tempel. Verwacht hier een lange bar, internationale DJ’s, een aantal lounges en ook een van de grotere dansvloeren van de stad. Iets verderop vind je M2 (淮海中路283号) van dezelfde eigenaren als MUSE aan de Bund. Deze nachtclub is zo mogelijk nog drukker dan MYST en is vooral populair onder jonge Chinezen.

Wie het tenslotte wat rustiger aan wil doen, kan terecht in een van de op Westerse expats gerichte bars. Populair, gemoedelijk en niet te lawaaierig is Big Bamboo (南阳路132号). Er zijn hier talloze grote televisieschermen waarop je onder meer voetbal en Formule 1 kunt kijken onder het genot van een koud glas bier. Een andere aanrader meteen om de hoek is The Spot (铜仁路331号) waar ’s avonds laat een band speelt.

Deel dit artikel :