Shaxi

Ver weg van de drukte van de grote steden, verscholen in de Yunnan-provincie van China, ligt Shaxi. Een oase van rust en authenticiteit, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Omggeven door glooiende heuvels en rijstvelden, waan je je in een schilderachtig decor. Slenter door de geplaveide straten, bewonder de eeuwenoude theehuizen en proef de lokale specialiteiten op de sfeervolle markt. In Shaxi ervaar je het pure China, zonder de hordes toeristen.

Shaxi Old Town: Een reis door de tijd

Shaxi Old Town is een oase van rust en authenticiteit in de provincie Yunnan. De oude stad, omgeven door glooiende heuvels en rijstvelden, is een wirwar van smalle straatjes, traditionele huizen en gezellige winkeltjes. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, waardoor je een onvergetelijke reis door de tijd kunt maken.

De charme van Shaxi Old Town zit in de details. De geplaveide straten, de houten huizen met hun karakteristieke daken, de kleurrijke lantaarns en de ambachtelijke winkeltjes creëren een unieke sfeer. Wandel door de oude stad en verken de verborgen schatkamers: kleine tempels, eeuwenoude bomen en pittoreske pleintjes.

In Shaxi proef je de authentieke Chinese keuken. Geniet van lokale specialiteiten in kleine restaurants of proef de verse producten op de markt. Ontmoet de vriendelijke lokale bevolking en ervaar hun gastvrijheid. Slenter langs de kraampjes en koop handgemaakte souvenirs om je reis te herdenken.

Het klimaat

Shaxi ligt in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China, op ongeveer 80 kilometer van de stad Dali. De stad is omgeven door de Himalaya-bergen en geniet van een mild klimaat met vier seizoenen. De zomers zijn warm en vochtig, terwijl de winters koel en droog zijn. De beste tijd om Shaxi te bezoeken is in het voorjaar (april-mei) of het najaar (september-oktober), wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder regen valt.

shaxi de oude stad

Bezienswaardigheden in Shaxi: Duik in de rijke historie en cultuur

Shaxi mag dan klein zijn, het barst van de fascinerende bezienswaardigheden die je meenemen op een reis door de tijd. Van eeuwenoude tempels tot pittoreske dorpjes en adembenemende natuur, hier vind je voor ieder wat wils. Dompel je onder in de rijke historie van de stad, bewonder de unieke architectuur en laat je verrassen door de gastvrije lokale bevolking.

Shibaoshan: Een berg van historie, religie en natuur

Shibaoshan, ofwel “Berg van de Stenen Schat”, is een onmiskenbaar symbool van Shaxi. De berg,  ten noorden van de stad  is bezaaid met pagodes en tempels die dateren uit de Tang-dynastie en de Qing-dynastie. De klim naar de top is uitdagend, maar de beloning is het meer dan waard. Vanaf de top geniet je van een panoramisch uitzicht over Shaxi, de omliggende vallei en de rivier de Jinsha.

De religieuze betekenis van Shibaoshan is onmiskenbaar. De berg is een heilige plek voor zowel boeddhisten als taoïsten. Boeddhistische beelden en muurschilderingen sieren de pagodes en tempels, terwijl taoïstische grotten en heiligdommen verscholen liggen in de rotswanden.

Naast de religieuze en historische waarde is Shibaoshan ook een oase van rust en natuur. Wandelpaden slingeren door dichte bossen, waar je frisse lucht kunt inademen en lokale vogels en planten kunt spotten. De berg is een toevluchtsoord voor wie de drukte van de stad wil ontvluchten en wil genieten van de schoonheid van de natuur.

Xingjiao-tempel: Een oase van schoonheid en spiritualiteit

Verscholen in het hart van Shaxi ligt de Xingjiao-tempel, een oase van schoonheid en spiritualiteit. De tempel, die dateert uit de Qing-dynastie, is een belangrijk boeddhistisch centrum in de regio. De traditionele architectuur, met zijn kleurrijke daken, gedetailleerde gravures en beschilderingen, is een lust voor het oog. Binnenin de tempel word je omringd door prachtige boeddhistische beelden en muurschilderingen.

De Xingjiao-tempel is meer dan alleen een religieus gebouw. Het is ook een belangrijk cultureel erfgoed. De tempel herbergt een schat aan kunstwerken en manuscripten die dateren uit de Qing-dynastie. Deze collectie biedt een uniek kijkje in de geschiedenis en cultuur van Shaxi.

Sibudian: Een theater met een rijke historie en unieke tradities

Sibudian, gelegen in het hart van Shaxi, is een theater met een rijke historie en unieke tradities. Het theater, dat dateert uit de Qing-dynastie, is een van de oudste en best bewaarde theaters in de provincie Yunnan.

Binnenin het theater word je omringd door prachtige houtsnijwerken en schilderingen die taferelen uit de Chinese mythologie en geschiedenis uitbeelden. Het podium, waar ooit beroemde opera-artiesten hun kunsten vertoonden, is nog steeds intact. De sfeer in Sibudian is uniek en ademt geschiedenis.

Wufu Si: Een confuciaanse tempel met een serene atmosfeer

Wufu Si, gelegen in het centrum van Shaxi, is een confuciaanse tempel die dateert uit de Qing-dynastie. De tempel is gewijd aan Confucius en zijn leer, en is een belangrijke plek voor confucianistische geleerden en gelovigen. Binnenin de tempel vind je prachtige beelden van Confucius en zijn discipelen. De muren zijn versierd met kalligrafieën en schilderingen die de confuciaanse waarden van loyaliteit, respect, vlijt en harmonie illustreren. De tempel is een oase van rust in de drukke stad, waar je kunt ontsnappen aan de alledaagse beslommeringen en je kunt verdiepen in de confuciaanse filosofie.

Shaxi: Bereikbaarheid en Vervoer

Ondanks de afgelegen ligging is Shaxi goed bereikbaar met diverse transportmiddelen.

  • Vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthaven is Dali Airport, op ongeveer 80 kilometer afstand van Shaxi. Vanaf de luchthaven kun je een taxi of bus nemen naar Shaxi.
  • Bus: Er zijn directe busverbindingen naar Shaxi vanuit Kunming, Dali en Lijiang. De busrit vanuit Kunming duurt ongeveer 6 uur, vanuit Dali 2 uur en vanuit Lijiang 4 uur.
  • Trein: Het dichtstbijzijnde treinstation is Dali Railway Station, op ongeveer 60 kilometer afstand van Shaxi. Vanaf het treinstation kun je een taxi of bus nemen naar Shaxi.

Vervoer in Shaxi:

  • Lopen: Shaxi is een klein stadje en de meeste bezienswaardigheden zijn te voet te bereiken.
  • Fiets: Je kunt een fiets huren om de omgeving te verkennen.
  • Taxi: Taxi’s zijn readily available and are a convenient way to get around.
  • Bus: Er zijn lokale bussen die naar de omliggende dorpen en bezienswaardigheden rijden.

Overnachten in Shaxi

Shaxi biedt een breed scala aan accommodaties, van traditionele guesthouses tot moderne hotels. Er zijn opties voor elk budget en elke behoefte.

Shaxi bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Shaxi liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Shaxi