Shenzhen

shenzhen city

Shenzhen is de sweatshophoofdstad van China, maar is voor toeristen door het enorme gegons van economische activiteit toch bijzonder fascinerend om te bezoeken. Shenzhen is misschien wel de beste stad in China om een indruk te krijgen van de ongekende economische groei die het land de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Niet meer dan een vissersdorp in 1980, gold het sindsdien jarenlang als de snelst groeiende stad ter wereld. Met ongeveer 12 miljoen inwoners is het tegenwoordig bijna net zo groot als Guangzhou iets stroomopwaarts aan de Parelrivier. Shenzhen is door een rivier gescheiden van Hong Kong en in tegenstelling tot de rest van de provincie Guangdong wordt er hoofdzakelijk Mandarijn gesproken.

Bezienswaardigheden

Als stad die letterlijk in razendsnel tempo uit delta van de Parelrivier is gestampt ontbreekt het in Shenzhen aan echte historische bezienswaardigheden. De grote toeristische attracties, als je ze zo kunt noemen, zijn een aantal eveneens razendsnel uit de grond gestampte attractieparken. Window of the World is een soort van Madurodam met kleinere replica’s van beroemde gebouwen zoals de Eiffeltoren, de Taj Mahal en enkele Hollandse windmolens. Splendid China Folk Village is een vergelijkbaar park, maar dan met replica’s van beroemde Chinese bezienswaardigheden zoals de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis in Beijing. Happy Valley tenslotte is een traditioneel pretpark met talloze grote achtbanen.

Hoewel deze bezienswaardigheden wellicht niet iedere toerist zullen aanspreken, is het toch ook een manier om kennis te maken met de moderne Chinese samenleving. Voor iets heel anders kun je verder terecht op het Dapeng-schiereiland ongeveer 40 kilometer ten oosten van het centrum van Shenzhen. Hier vind je namelijk enkele van de mooiste zandstranden van China.

Belevenis van de stad

Verreweg de grootste attractie voor Nederlandse bezoekers is echter het leven in Shenzhen zelf. Het gewoon verkennen van de bomvolle, uit hun voegen barstende straten en de bijna letterlijk bovenop elkaar geplaatste torenhoge woonflats zullen een benauwende maar onvergetelijke indruk achterlaten. Shenzhen is verreweg de dichtstbevolkte stad van China en staat in de top vijf van dichtstbevolkte steden ter wereld. Nergens anders kun je dus zoveel Chinezen per vierkante kilometer zien als hier.

Wat ook meteen opvalt bij een bezoek aan Shenzhen is dat vooral jonge, pas afgestudeerde Chinezen hier hun economisch geluk komen zoeken. De gemiddelde leeftijd is met 27 jaar dan ook de laagste van het land. Met een enorm overschot aan jonge werkkrachten zijn er teven hele woonwijken uit de grond gestampt die zich bijvoorbeeld enkel specialiseren in stalen hekwerken, pennen, prostitutie of computermuizen. Dit gebeurt meestal in kleine sweatshops onderin de woontorens of gewoon midden op straat, waar je jonge Chinezen gebukt onder de ziedende hitte, badend in het zweet dag na dag keihard aan het werk ziet. Shenzhen schept daarmee een rauw maar niet onrealistisch beeld van het moderne China.

Shenzhen bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Shenzhen liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Shenzhen