Suzhou

detail of the Humble Administrator's Garden. Suzhou, China

Suzhou is een historische stad op slechts een half uur reizen van Shanghai, met tientallen kanaaltjes, honderden bruggen en eeuwenoude siertuinen die het tot de Werelderfgoedlijst gemaakt hebben.

Weinig steden in China staan zo bekend om hun glans en grandeur als Suzhou. Toen de Italiaanse koopman Marco Polo deze historische stad vele eeuwen geleden als eerste Europeaan bezocht, omschreef hij Suzhou met haar vele waterwegen, honderden bruggen en prachtige tuinen en tempels reeds als een imponerende en majestueuze stad. Hoewel het als voormalig centrum van de Chinese zijde de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een grote miljoenenstad, is de oude binnenstad relatief goed bewaard gebleven. Gelegen op nog geen half uur reizen met de trein vanuit Shanghai, biedt het een uitstekende mogelijkheid voor uitstapjes van een of zelfs meerdere dagen.

Bezienswaardigheden in Suzhou

Het gaat te ver om alle bezienswaardigheden van een stad zo groot als Suzhou hier in detail te beschrijven, maar met het overzicht hieronder weet je wat je te wachten staat zodra je een van de grachten oversteekt naar het oude centrum.

Tuinen van Suzhou

In heel China en zelfs ver daarbuiten staat Suzhou bekent om de pracht en praal van haar tuinen. Net zoals vandaag de dag in China, waren het in de tijd van de keizers de hoge regeringsambtenaren die beschikten over het grote geld. Om hun leven en dat van hun families wat aangenamer te maken lieten ze van dit geld rijkelijk versierde tuinen ontwerpen, de een nog groter en overweldigender dan de andere. Aangelegd tijdens de opeenvolgende keizerlijke dynastieën van de Song, Yuan, Ming, en Qing, maakt dit sommige tuinen zelfs tot duizend jaar oud. In totaal zijn er zestig van deze tuinen goed bewaard gebleven en zijn er niet minder dan negen toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kanalen en bruggen

Behalve om de sierlijke tuinen, staat Suzhou samen met veel andere steden in dit deel van China bekend om de vele kanalen en bruggen. Het is dan ook één van de steden die vaak als het Venetië van het Oosten wordt omschreven. Samen met de brede stadsgrachten en toegangspoorten tot de oude binnenstad waan je je zo honderden jaren terug in de tijd. Sommige van de kanalen zijn meer dan duizend jaar oud, terwijl sommige delen van de stadsmuur zelfs dateren van voor de Christelijke jaartelling. Toeristen kunnen vandaag de dag de binnenstad zowel per voet als per gondel verkennen. Houdt er wel rekening mee dat je de gondels niet als taxi kunt gebruiken maar enkel voor toeristische tochtjes.

suzhou-tuin

Tempels en pagodes

Zoals elke grote historische Chinese stad heeft ook Suzhou geen gebrek aan tempels, pagodes en musea. Van alle pagodes is de Beisi-pagode met aangrenzende tempel wellicht een van de interessantste om te bezoeken. Vanaf deze 76 meter hoge toren heb je namelijk een prachtig uitzicht en kun je ook goed de enorme wolkenkrabbers van het moderne Suzhou zien, dat als een muur van beton en glas om de historische binnenstad verrijst. Een andere beroemde pagode van Suzhou is de Yunyan-pagode. Gelegen in een park op de Tijgerheuvel net ten noordwesten van de binnenstad, is deze duizend jaar oude massief stenen pagode vooral bekend doordat hij door de jaren heen steeds schever is komen te staan.

Bereikbaarheid Suzhou

Verreweg de snelste en eenvoudigste manier om vanuit Shanghai in Suzhou te geraken is door een van de  hogesnelheidstreinen te nemen. Deze G-treinen brengen je met een topsnelheid van 350 km/u in minder dan een half uur naar het hoofdstation van Suzhou, vanwaar je zo de binnenstad in kunt lopen. Hierdoor is het dus ook mogelijk dezelfde dag weer terug naar Shanghai te gaan. Je zult dan uiteraard geen tijd hebben alles te zien, maar wel genoeg om een goede indruk te krijgen.

suzhou

Vanaf het hoofdstation van Shanghai vertrekken er dagelijks bijna honderd treinen naar Suzhou, dus je zult nooit lang hoeven wachten. Het is niet nodig van tevoren kaartjes te kopen, dit kan gewoon bij aankomst op het station. Aangezien de automaten in de stationshal niet overweg kunnen met een buitenlandse paspoort, zul je je kaartje wel aan het loket moeten kopen. Dit is te vinden aan de overkant van de straat. Een enkele reis kost 40 yuan. De eerste trein naar Suzhou vertrekt om 6:05, de laatste trein terug naar Shanghai vertrekt om 22:22.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 苏州 / Sūzhōu
  • Aantal inwoners: 4 miljoen
  • Openingstijden: verschilt per attractie, de binnenstad zelf is vrij toegankelijk
  • Toegangsprijzen: verschilt per attractie, meestal tussen de 20 en 50 yuan
  • Tijdsbestek: een tot enkele dagen

Suzhou bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Suzhou liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Suzhou