Xiamen

Xiamen, China Skyline

Xiamen, een historische havenstad aan de subtropische kust van Fujian, is een van meest intrigerende en bezienswaardige steden in het zuidwesten van China.

Aan de subtropische en adembenemend mooie kustlijn van Fujian, de zuidoostelijke Chinese provincie niet ver van Taiwan, is er waarschijnlijk geen enkele stad zo fascinerend als Xiamen. Gelegen op enkele eilandjes is deze havenstad weliswaar met met enkele bruggen en een tunnel verbonden met het vasteland, maar door de eeuwenoude handelscontacten met andere landen is het daarnaast bovenal een Chinese stad met een divers en internationaal cultureel verleden. Ook de zeer smakelijke keuken, het warme klimaat, de talloze toeristische attracties en een achterland met bamboebossen en indrukwekkende bergketens maken Xiamen tot een van de meest verrassende reisbestemmingen in heel China.

Bezienswaardigheden in Xiamen

Veel van de bezienswaardigheden van Xiamen komen voort uit de tijd dat de stad dienst deed als de belangrijkste exporthaven van thee naar de rest van de wereld. Met Chinese tempels zij aan zij met koloniale bouwwerken van westerse mogendheden, prachtige stranden en rotsformaties, is het niet voor auto’s toegankelijke eilandje Gulangyu bijvoorbeeld een van de meest bezochte attracties van heel Xiamen. Naast de buitengewone architectuur vind je hier ook een groot aantal piano’s die in het verleden door westerse kolonisten meegebracht zijn, waarvan de mooiste in een speciaal museum te zien zijn. Voor Nederlandse bezoekers de moeite waard daarnaast is het grote op de rotsen boven de zee geplaatste standbeeld van Koxinga, de Chinese militaire leider die vanuit hier Taiwan op de VOC veroverde.

Uit iets latere tijd, namelijk de laatste jaren van de Qing-dynastie (1644-1911), is op de zuidkust van Xiamen Hulishan te vinden, een groot zeefort dat gebouwd werd in verwoede maar vergeefse pogingen om China tegen buitenlandse machten te verdedigen. Vooral de grote verzameling kanonnen in het fort, met een enorm kanon van de Duitse staalgigant Krupp als hoogtepunt, is erg leuk om te zien.

Niet ver van het fort is daarnaast de boeddhistische Nanputuo-tempel te bezichtigen. Stammend uit de Tang-dynastie (618-907) en gewijd aan Guanyin, de godin van de troost en genade, is het door de idyllische blauwe zee en groene bergen zeker de moeite van het bezoeken waard. Vergelijkbaar in stijl is het Yundangmeer aan de oostkant van het eiland, dat niet alleen bekend staat om de talloze zilverreigers, maar ook om de oudere bevolking van Xiamen die hier elke avond marktjes, muziek en dansfestivals organiseert. De door de hele stad gehouden nachtmarkten vervolgens, zijn erg aan te bevelen aan hen die graag de gevarieerde keuken van Fujian uit willen proberen. Door een combinatie van zeevoedsel, paddenstoelen en bamboe is het een heel andere culinaire ervaring dan een bezoek aan een standaard Chinees restaurant.

Uitstapjes buiten Xiamen

Hoewel er in Xiamen zelf geen gebrek aan bezienswaardigheden is, kan het tenslotte zeker geen kwaad iets buiten deze aangename havenstad te kijken. Op slechts enkele kilometers van het hoofdeiland is bijvoorbeeld Jinmen gelegen, een eilandengroep bestuurd door Taiwan en vooral bekend om de talloze over de eilanden verspreid staande stenen beelden van Windleeuwgoden. Reis je de andere kant op, het binnenland in, dan is het vanaf Xiamen niet ver naar de op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande Tulou van Fujian, agrarische dorpen die elk volledig zijn ondergebracht in eeuwenoude en enorm grote cirkelvormige gebouwen.

Wonen in Xiamen

Jolanda woont samen met haar man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China. Voor bezoekchina heeft zij een aantal blogs geschreven over het niet zo alledaagse leven in China

Bereikbaarheid Xiamen

Vliegen

Xiamen Gaoqi International Airport (厦门高崎国际机场) ligt op slechts 10 kilometer van het stadscentrum. Het heeft dagelijkse binnenlandse vluchten naar meer dan 40 grote steden in China, zoals Beijing, Shanghai, Hangzhou, Xi’an, Chengdu, Guangzhou, Shenzhen en Guilin.

Trein

Xiamen is met de hogesnelheidstreinen te bereiken van uit Shenzhen, Quanzhou, Fuzhou, Wenzhou, Ningbo, Hangzhou, Nanjing, Suzhou en Shanghai. Vanaf Shenzen reis je makkelijk met een bus of metro naar Hong Kong.

Vanuit Nederland je treinticket boeken voor je reis van Shenzen naar Xiamen? Dat doe je snel en gemakkelijk via trip.com!

Overnachten in Xiamen

Xiamen heeft tal van goedkope hotels die een comfortabel verblijf bieden tegen betaalbare prijzen. Of je met je gezin reist of een krap budget hebt, deze hotels zijn perfect voor diegenen die geld willen besparen zonder in te leveren op comfort.

[budgethotel] | [handige locatie] | [vriendelijk personeel] | v. a.€ 56

Seashine Hotel (Xiamen Railway Station) is gunstig gelegen nabij het treinstation, waardoor het een ideale keuze is voor reizigers. Het hotel beschikt over vriendelijke en behulpzame medewerkers die altijd klaar staan om gasten te helpen met hun behoeften. Het hotel biedt ook comfortabele en schone kamers tegen een betaalbare prijs, waardoor het een geweldige optie is voor prijsbewuste reizigers.

[budgethotel] | [gezinsvriendelijk] | [handige locatie] | v. a. € 79

Het Green Oriental Hotel  is gunstig gelegen in het hart van de bruisende voetgangersstraat Zhongshan Road in Xiamen. Het hotel biedt een comfortabele en gezinsvriendelijke sfeer met een scala aan voorzieningen en diensten om een aangenaam verblijf te garanderen. Het hotel is gemakkelijk bereikbaar en wordt omgeven door een verscheidenheid aan winkels, restaurants en bezienswaardigheden.

Boek hier de mooiste en leukste hotels in Xiamen!

 

 

Bekijk ook

advertentie