De titel van meest historische stad van China behoort zonder twijfel toe aan Xi’an, dat tijdens talloze dynastieën de hoofdstad was van één van de grootste beschavingen ter wereld.
Van al de hoofdsteden die China door haar geschiedenis van vele duizenden jaren heen gekend heeft, is Xi’an in het midden van het land misschien wel de stad met de rijkste historie. Al ruim meer dan 3000 jaar oud, is het namelijk de hoofdstad geweest van talloze Chinese dynastieën en was het ook het oostelijke eindpunt van de befaamde Zijderoute. Voor iedere reiziger die graag ondergedompeld wordt in cultuur, zal Xi’an daarom als huidige hoofdstad van de provincie Shaanxi een absoluut hoogtepunt van een reis naar China vormen.
Bezienswaardigheden
De toeristische bezienswaardigheden in Xi’an zijn bijna teveel om op te noemen, maar vrijwel allemaal stammen ze uit het verre verleden. Zo is het één van de weinige Chinese steden met een nog grotendeels intacte stadsmuur welke gebouwd werd aan het begin van de Ming-dynastie (1368-1644). Met een lengte van 14 kilometer is het tevens één van de langste. Ook de boven het oude centrum uitstekende Trommel- en Beltorens van waaruit vijandige legers konden worden gezien stammen uit deze tijd.
Nog ouder zijn de talloze tempels en pagodes uit de Tang-dynastie (618-907), waarvan de in de zevende eeuw gebouwde Grote en Kleine Ganzenpagode de bekendste zijn. De Grote Moskee van Xi’an werd een eeuw later gebouwd en vormt het hart van de moslimwijk van Xi’an welke bekend staat om de uitstekende restaurants. Helemaal gebouwd in de Chinese stijl met slechts enkele kleine Arabische versieringen, wordt de moskee vandaag de dag nog altijd bezocht door het Hui-volk dat al eeuwenlang in China verblijft. Een andere interessante attractie afkomstig uit deze tijd tenslotte is de grootste verzameling steles van heel China.
Rondom Xi’an
Indien de Ming- en Tang-dynastieën nog niet lang genoeg geleden voor je zijn, dan kun je net iets buiten Xi’an terecht voor nog veel oudere bezienswaardigheden. Het beroemdst is natuurlijk het Terracottaleger van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China die in 221 voor Christus het land tot één rijk had verenigd, maar nog vele duizenden jaren ouder zijn de archeologische vondsten van de Banpo-beschaving. Ook buiten de stad en minstens zo interessant is het Qianling Mausoleum, weer uit de Tang-dynastie, met graftombes van meerdere keizers.
Behalve cultuur staat de directe omgeving van Xi’an ook bekend om de natuur. Zo ligt ten zuiden van Xi’an het Qin-gebergte waarvan de pieken bijna vier kilometer hoog zijn, met als bekendste berg Huashan, één van de Vijf Heilige Bergen van China. Ook de Huaqing warmwaterbronnen in hetzelfde gebergte vormen een belangrijke toeristische attractie en zijn snel en eenvoudig vanuit Xi’an te bereiken.
De internationale luchthaven Xi’an Xianyang ligt op 30 minuten rijden van de stad. Je kunt gemakkelijk een luchthavenbus naar het centrum nemen. Xi’an heeft drie treinstations; voor hogesnelheidstreinen heb je Xi’an North Railway Station nodig. De stad heeft een metrosysteem, maar de beste manier om je te verplaatsen is per bus of taxi.
Veelgestelde Vragen over een Bezoek aan Xi’an in 2025
1. Heb ik een visum nodig om Xi’an te bezoeken in 2025?
Voor een groot aantal Westerse reizigers, waaronder Nederlanders, Belgen en Duitsers, is sinds eind 2024 geen visum meer nodig voor een toeristisch verblijf in China tot maximaal 30 dagen. Xi’an valt daar uiteraard ook onder. Controleer altijd of je paspoort nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst. Voor langere verblijven of als je iets anders gaat doen dan toerisme, zoals werken of studeren, is nog steeds een visum vereist.
2. Hoeveel dagen heb ik nodig om Xi’an goed te verkennen?
Voor Xi’an is 2 tot 4 dagen meestal voldoende. De wereldberoemde Terracottaleger is dé trekpleister, maar ook de oude stadsmuur, de moslimwijk, de Grote Wilde Gans Pagode en het Shaanxi History Museum zijn het bezoeken waard. Als je een rustig tempo aanhoudt en tijd wil nemen om door de steegjes en lokale markten te struinen, zijn drie volle dagen ideaal. Voor een bliksembezoek aan de highlights kun je het in twee dagen doen.
3. Wat is de beste reistijd om Xi’an te bezoeken?
De lente (april en mei) en de herfst (september en oktober) zijn het meest aangenaam: mild weer en goede luchtkwaliteit. In de zomer kan het benauwd en druk worden, zeker rond nationale feestdagen. De winter is koud, maar Xi’an is ook dan goed te bezoeken — de Terracottasoldaten zitten immers ondergronds. Houd in de winter wel rekening met mogelijk smog en grauw weer.
4. Hoe bereik ik Xi’an het makkelijkst als toerist?
Xi’an heeft een internationale luchthaven (XIY) met directe vluchten vanuit grote Aziatische steden en een aantal Europese bestemmingen. Kom je via Peking of Shanghai, dan is de hogesnelheidstrein een efficiënte en comfortabele optie: vanaf Beijing doe je er ongeveer 4,5 uur over. De treinstations van Xi’an zijn modern en goed georganiseerd, met duidelijke borden in het Engels.
5. Is het makkelijk om je in Xi’an te redden zonder Chinees te spreken?
Xi’an is goed ingesteld op toeristen, vooral rond de hoofdbezienswaardigheden. In hotels, musea en grotere restaurants spreekt het personeel vaak basis Engels. In de moslimwijk of op straatmarkten is dat minder het geval, maar met een vertaalapp kom je een heel eind. Chinezen zijn behulpzaam en gewend aan toeristen — een glimlach en wat handen- en voetenwerk doen wonderen.