Yangshuo bezienswaardigheden, vervoer, overnachten

Yangshuo

Met vele honderden enorm dicht op elkaar staande karstbergen die zo uit de grond lijken tekomen, is het landschap rond Yangshuo één van de mooiste in heel China.

Zelfs zonder de provincie Guangxi in het verre zuidwesten van China bezocht te hebben, zullen de meeste reizigers wel eens het prachtige karstlandschap langs de Li-rivier bij het stadje Yangshuo gezien hebben. Het staat namelijk afgebeeld op het Chinese 20 yuan biljet. Deze zeer opmerkelijke bergen, die als vele honderden grote stulpen zomaar 100 tot 200 meter uit het landschap lijken te springen, zijn zonder twijfel één van de grootste attracties van heel China. Yangshuo is verreweg de beste stad om dit landschap vanuit te verkennen.

Ingepakt tussende vele honderden karstpieken is Yangshuo sinds de komst van de eerste backpackers dertig jaar geleden één van de meest toeristische plaatsen van China geworden. Hoewel het geen authentiek of charmant stadje is, betekent dit wel dat de voorzieningen prima in orde zijn. Verwacht vele westerse en Chinese restaurants, boekenwinkels, kledingmarkten en ontelbare kleine bedrijfjes waar je fietsen en boten kunt huren of zelfs volledig verzorgde cruises en rotsklimtochten kunt boeken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Yangshuo

Alle activiteit in Yangshuo is namelijk gericht op het verbluffende landschap. Met klautertochten geschikt voor zowel doorgewinterde klimmers als voor beginners zijn er in de directe omgeving enkele honderden gemarkeerde routes. Sommige bergen, zoals de Maanheuvel met groot gat in de vorm van een halve ronde maan, zijn ook prima zonder klimuitrusting te bezoeken doordat er wandelpaden en trappen zijn aangelegd. Andere populaire methoden om van de bergen te genieten is per fiets of te voet. Hoewel de rotsen zelfs voor mountainbikes te steil zijn, zijn de dalen langs de rivier juist vlak genoeg om zonder al teveel inspanning te bedwingen. De vele wandelpaden door de bamboebossen in de omgeving bieden daarnaast het ene verbazingwekkende uitzicht na het andere.

Bij een bezoek aan Yangshuo kan een tocht per boot over de rivier tenslotte niet uitblijven, omdat je van hieruit onbetwist het beste uitzicht hebt. Vooral het deel van de Li-rivier tussen Yangdi en Xingpi is spectaculair mooi. Denk bij een cruise overigens niet aan een grote, luxe schepen zoals je bijvoorbeeld bij een cruise over de Yangtze of in Shanghai kunt nemen, maar aan kleine bootjes of zelfs vlotten gemaakt van bamboe. Deze zijn een stuk minder gerieflijk maar zeker niet minder enerverend. Behalve de Li-rivier is de veel rustigere Yuping-rivier niet ver van Yangshuo overigens ook zeer de moeite van het verkennen waard.

Bereikbaarheid

Yangshuo is tamelijk eenvoudig te bereiken vanaf het grotere en verder stroomopwaarts gelegen Guilin, dat met een vliegveld en een groot treinstation weer goed verbonden is met de rest van China. Om van Guilin naar Yangshuo te komen kun je voor ongeveer 15 yuan een bus nemen, of voor 200 yuan een taxi. Wil je meteen in de vakantiestemming komen, dan is het ook mogelijk een riviercruise van Guilin naar Yangshou te nemen.

Overnachten in Yangshuo

Zoals we al eerder schreven in Yangshuo helemaal ingericht op toeristen en er is dan ook geen gebrek aan goede betaalbare hotels. Vind je het leuk om in de avond nog de stad in te gaan om ergens iets te eten of te drinken? Kies dan voor een hotel in Yangshuo zelf.  De Yangshuo West Street Residence is een aanrader omdat deze midden in het, soms wat luidruchtige centrum ligt. Wil je meer genieten van je rust? Overweeg dan een guesthouse op Chinese platteland in de omgeving van Yangshuo. Hiervan zijn er diversen en ze liggen vaak maar 5 tot 10 kilometer fietsen vanaf het centrum van de stad. Onze favoriet is The Giggling tree guesthouse Dit is een guesthouse op ongeveer 5 kilometer van het centrum. Vanuit daar kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken.

The Potala Palace - Lhasa - Tibet

Lhasa

Lhasa is voor velen het beginpunt van de ‘once in a life time experience’ die Tibet heet. De op 3650 meter gelegen hoofdstad van de

ancient tower on city wall in Xi'an

Xi’an

De titel van meest historische stad van China behoort zonder twijfel toe aan Xi’an, dat tijdens talloze dynastieën de hoofdstad was van één van de

surface of rivers and karst peaks in Yangshuo

Yangshuo

Met vele honderden enorm dicht op elkaar staande karstbergen die zo uit de grond lijken tekomen, is het landschap rond Yangshuo één van de mooiste