Yangshuo

surface of rivers and karst peaks in Yangshuo

Met vele honderden enorm dicht op elkaar staande karstbergen die zo uit de grond lijken tekomen, is het landschap rond Yangshuo één van de mooiste in heel China.

Zelfs zonder de provincie Guangxi in het verre zuidwesten van China bezocht te hebben, zullen de meeste reizigers wel eens het prachtige karstlandschap langs de Li-rivier bij het stadje Yangshuo gezien hebben. Het staat namelijk afgebeeld op het Chinese 20 yuan biljet. Deze zeer opmerkelijke bergen, die als vele honderden grote stulpen zomaar 100 tot 200 meter uit het landschap lijken te springen, zijn zonder twijfel één van de grootste attracties van heel China. Yangshuo is verreweg de beste stad om dit landschap vanuit te verkennen.

Ingepakt tussende vele honderden karstpieken is Yangshuo sinds de komst van de eerste backpackers dertig jaar geleden één van de meest toeristische plaatsen van China geworden. Hoewel het geen authentiek of charmant stadje is, betekent dit wel dat de voorzieningen prima in orde zijn. Verwacht vele westerse en Chinese restaurants, boekenwinkels, kledingmarkten en ontelbare kleine bedrijfjes waar je fietsen en boten kunt huren of zelfs volledig verzorgde cruises en rotsklimtochten kunt boeken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Yangshuo

Alle activiteit in Yangshuo is namelijk gericht op het verbluffende landschap. Met klautertochten geschikt voor zowel doorgewinterde klimmers als voor beginners zijn er in de directe omgeving enkele honderden gemarkeerde routes. Sommige bergen, zoals de Maanheuvel met groot gat in de vorm van een halve ronde maan, zijn ook prima zonder klimuitrusting te bezoeken doordat er wandelpaden en trappen zijn aangelegd. Andere populaire methoden om van de bergen te genieten is per fiets of te voet. Hoewel de rotsen zelfs voor mountainbikes te steil zijn, zijn de dalen langs de rivier juist vlak genoeg om zonder al teveel inspanning te bedwingen. De vele wandelpaden door de bamboebossen in de omgeving bieden daarnaast het ene verbazingwekkende uitzicht na het andere.

Bij een bezoek aan Yangshuo kan een tocht per boot over de rivier tenslotte niet uitblijven, omdat je van hieruit onbetwist het beste uitzicht hebt. Vooral het deel van de Li-rivier tussen Yangdi en Xingpi is spectaculair mooi. Denk bij een cruise overigens niet aan een grote, luxe schepen zoals je bijvoorbeeld bij een cruise over de Yangtze of in Shanghai kunt nemen, maar aan kleine bootjes of zelfs vlotten gemaakt van bamboe. Deze zijn een stuk minder gerieflijk maar zeker niet minder enerverend. Behalve de Li-rivier is de veel rustigere Yuping-rivier niet ver van Yangshuo overigens ook zeer de moeite van het verkennen waard.

Yangshuo is tamelijk eenvoudig te bereiken vanaf het grotere en verder stroomopwaarts gelegen Guilin, dat met een vliegveld en een groot treinstation weer goed verbonden is met de rest van China. Om van Guilin naar Yangshuo te komen kun je voor ongeveer 15 yuan een bus nemen, of voor 200 yuan een taxi. Wil je meteen in de vakantiestemming komen, dan is het ook mogelijk een riviercruise van Guilin naar Yangshou te nemen.

Zoals we al eerder schreven in Yangshuo helemaal ingericht op toeristen en er is dan ook geen gebrek aan goede betaalbare hotels. Vind je het leuk om in de avond nog de stad in te gaan om ergens iets te eten of te drinken? Kies dan voor een hotel in Yangshuo zelf.  De Yangshuo West Street Residence is een aanrader omdat deze midden in het, soms wat luidruchtige centrum ligt. Wil je meer genieten van je rust? Overweeg dan een guesthouse op Chinese platteland in de omgeving van Yangshuo. Hiervan zijn er diversen en ze liggen vaak maar 5 tot 10 kilometer fietsen vanaf het centrum van de stad. Onze favoriet is The Giggling tree guesthouse Dit is een guesthouse op ongeveer 5 kilometer van het centrum. Vanuit daar kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken.

  1. River View Hotel. Dit hotel ligt in minder druk gedeelte van het centrum van Yangshuo. Vanaf het balkon van je kamer heb je een prachtig uitzicht op de Li rivier. Vraag bij het inchecken om een kamer op de 3e of 4e verdieping, dan heb je minder last van de geluiden op de straat onder je balkon.
  2. Fawlty Towers Hotel. Fawlty Towers Hotel ligt op 150 m van West Street, de oudste straat in Yangshuo bij meer dan 1400 jaar oud. Het beschikt over moderne kamers met een flatscreen-tv en gratis internet. Heb je in dit hotel een kamer geboekt? Zorg dan dat je voor 18:00 incheckt. Als je van plan bent later in te checken dien je dit van te voren aan te geven!
  3. Rosewood Inn. Vlak bij de rivier en  in het centrum van de stad maar toch op een plek waar je in alle rust kunt bijkomen van een dag Yangshuo. De duurdere kamers beschikken over een balkon.
  4. Yangshuo Hao Lin Ju Inn – Yi Shui Ge No.2 Branch.
  5. Yangshuo Travelling With Hostel.

Bekijk ook

advertentie