Zhongdian

Shangri la

Hotels Zhongdian

Bij het aanvragen van je visum voor China dien je aan te geven in welke hotels en hostels je gaat verblijven. Om het vinden van je hotel makkelijker te maken hebben we alvast een selectie van onze favoriete hotels voor je gemaakt. We hebben voor de accomodaties gekozen vanwege de prijs en de ligging in de omgeving van de leukste bezienswaardigheden 

Voor wie geen tijd heeft om een reis door China met Tibet te combineren, is een bezoek aan de zuidelijk gelegen stad Zhongdian de moeite waard. Als toegangspoort naar Lhasa en de rest van Tibet heeft de stad een Tibetaanse sfeer. Serene kloosters en slingers van gebedsvlaggetjes verraden dat je op de grens van China bent. Niet alleen de stad zelf geeft je het gevoel in een andere wereld terecht te zijn gekomen, ook de ruige omgeving van het hooggebergte met bergpassen en ravijnen, is een contrast met de rest van het land.

Zhongdian of Shangrila?

Hoewel de meeste mensen de stad kennen als Zhongdian, heet deze sinds 2002 officieel Shangrila. Dit is een vernoeming naar de fictionele stad uit James Hiltons roman The Lost Horizon, die volgens sommigen gebaseerd is op Zhongdian. Hoewel cynici dit als een grote publiciteitsstunt beschouwden, heeft het wel geholpen de stad op de kaart te zetten bij reizigers. Backpackers en vakantiegangers beginnen hun weg naar Zhongdian te vinden, maar nog altijd heeft de stad geen sterk toeristisch karakter. Met name wat oudere bewoners dragen dagelijks traditionele kleding. Niet voor de show, maar gewoon als standaarduitrusting van hun garderobe.

Brand

In januari 2014 ontwikkelde een simpel brandje in een keuken zich tot een verwoestende vuurzee, die een derde van het oude centrum plat legde. Veel van de rijkversierde houtsnijdeuren werden verwoest en hele gezinnen raakten hun huis kwijt. Voorzichtig aan probeert de stad zich te herstellen en de economische impuls van reizigers kunnen zij nu meer gebruiken dan ooit. Hoewel de schade nog altijd goed zichtbaar is, zijn hotels en bezienswaardigheden intact gebleven. Dit is dus hét moment om de stad met een bezoek te vereren.

Met name het zuidelijke gedeelte van het oude centrum heeft Tibetaanse invloeden en de beste manier om de sfeer te ervaren is door je neus te volgen tijdens een wandeling door de kleine straten. Je ziet het dagelijks leven aan je voorbij gaan; mensen die de tempel bezoeken, vrouwen die bijkletsen bij de fontein. Als je toe bent aan een pauze, stop dan bij een restaurantje voor onvervalste yakthee: zwarte thee op smaak gemaakt met boter van yakmelk. Doe rustig aan, want de stad ligt op 3200 meter hoogte. Hoogteziekte komt niet veel voor, maar je zult merken dat de lucht hier ijler is. ’s Avonds komt het centrale plein tot leven door de dagelijkse avonddans. De bevolking van de stad komt samen voor een goede dosis lichaamsbeweging, wederom puur voor henzelf, niet als toeristenattractie. Natuurlijk mag je er wel naar kijken en naar hartenlust foto’s maken.

Het Ganden Sumtseling Gompa klooster

Eén van de belangrijkste trekpleisters van de omgeving, is het Ganden Sumtseling Gompa klooster (Songzanlin Si), een paar kilometer ten noorden van de stad. Gebouwd in dezelfde stijl als het Potala Paleis in Lhasa, wordt dit ook wel Little Potala Palace genoemd en vanaf de top van het klooster heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Met name de zonsondergang zorgt voor prachtige beelden, gezeten tussen de rinkelende belletjes en gebedsvlaggen. Ruim 300 jaar geleden werd het klooster gebouwd en het huisvest zo’n 600 monniken. Het gebouw ziet eruit als een verzameling kastelen met vergulde daken. Op de wanden van de grote hallen zie je Boeddhistische verhalen en legendes in fresco’s afgebeeld en in de kloosters vind je een spectaculaire verzameling Tibetaanse beelden en lampen.
Heb je nog meer tijd voor Zhongdian en omgeving, verken dan de ruige bergen tijdens een paardrijdtocht of huur een mountainbike bij het smaragdgroene Napa Meer. Wil je graag in contact komen met de lokale bevolking, regel dan een homestay in de stad. Veel gezinnen openen graag hun deuren tegen een bescheiden bijdrage en laten je proeven van het leven in de bergen.

Zou je zelf graag Zhongdian bezoeken en wil je je eigen reis door China en Tibet uitstippelen, stel dan je individuele route samen aan de hand van de bouwstenen van China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Ervaren reisspecialisten die zelf in China zijn geweest helpen je graag met het plannen van een passende route.

Tiger Leaping Gorge

Trek je wandelschoenen voor zo’n 2 dagen aan, én maak een wandeling door het meest bekende trekkinggebied van China: de Tiger Leaping Gorge. Een bijzondere ervaring, vooral voor de China reiziger die graag wat meer avontuur opzoekt.

De Tiger Leaping Gorge is een steile kloof op zo’n 2 uur rijden van Lijiang. Je loopt op 2.500 meter hoogte. Aan je ene zijde kronkelt de Yangtze rivier onder je, en aan je andere zijde zie je een steile rotspartij. En, meer: kleine dorpjes, afgewisseld met rijstvelden, kuddes geiten en vriendelijke inwoners die je begroeten. 

Hoe praktisch?

De beste tijd om de trekking te maken loopt van april tot en met oktober. De wintermaanden zijn koud. Als het echt heftig geregend heeft, kan er veel modder en stenen op de paden liggen en wordt het park afgesloten. Gelukkig komt dit niet heel vaak in het jaar voor, soms in de maanden juli en augustus.

Wil je de trekking maken neem dan Lijiang als uitgangspunt. In zo’n 2 uur rijd je vanuit Lijiang naar Qiaotou. Je kunt zelf een transfer regelen, maar er gaan ook openbare bussen. 

g ervoor dat je in Lijiang wat water hebt gekocht, zodat je voor de eerste dag in ieder geval wat bij je hebt. Vrezen hoef je niet, vaak staan er tijdens de trekking wel lokale inwoners die water en fruit verkopen, maar het is toch prettig om iets bij je te hebben. Een belangrijkere tip is dat je wel geld hebt, want een bank of een pinautomaat ga je zeker niet in de kloof tegenkomen. Reken op ongeveer 20 euro per persoon voor de entree, drankjes, fooien en maaltijden. 

Bij de ingang betaal je de entree, regel je een gids of een kaartje en trek je het gebied in.

Er zijn verschillende routes, van zwaar tot minder zwaar.

Wil je de Tiger Leaping Gorge al van te voren boeken in Nederland? Regel het dan bij een China specialist zoals China online, onderdeel van Riksja Travel. Zij bieden je een trekking aan van 2 dagen door de Tiger Leaping Gorge van China. Het vervoer van en terug naar Lijiang is inbegrepen, je verblijf en ook de gids die je tijdens de 2 daagse tocht de weg wijst en je over het gebied vertelt.

Zhongdian bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Zhongdian liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :