Zhujiajiao

zhujiajiao

Zhujiajiao is een oude handelsstad net buiten Shanghai met talloze kanalen, bruggen en pittoreske witte huizen. Ideaal om de grote stad even te ontvluchten.

Overal ter wereld vind je steden die zich het Venetië van een of andere windstreek of continent noemen en natuurlijk ontbreken dit soort watersteden ook in China niet. Ten westen van Shanghai tref je zelfs talloze van deze schilderachtige stadjes aan. Toen Shanghai in de tijd van de keizers niets meer was dan een gehucht, voeren de gondels en vrachtschepen af en aan op de vele kanalen van deze bloeiende handelssteden. Sommige, zoals het befaamde Suzhou, groeiden uit tot enorme miljoenensteden, terwijl andere nog veel van hun oude charme behouden hebben. Zhujiajiao is een van de best bewaard gebleven watersteden en het is ook nog eens erg goed te bereiken vanuit Shanghai.

Bezienswaardigheden in Zhujiajiao

De grote bezienswaardigheid in Zhujiajiao is natuurlijk de oude stad zelf. Met vele kanalen, de voor deze streek zo kenmerkende wit geschilderde huizen, rode Chinese lantaarns, tientallen bruggen, honderden gondels en talloze restaurants en theehuizen doet het denken aan lang vervlogen tijden. De stad stamt uit de Yuan-dynastie (1271–1368) maar kende haar gouden tijd gedurende de opvolgende Ming-dynastie (1368-1644) toen het uitgroeide tot een van de rijkste handelssteden in de regio.

Vandaag de dag is nog veel van deze historische glorie vrij toegankelijk te bezichtigen. Het oude deel van de stad, dat zich uitstrekt aan weerszijden van de rivier en verbonden wordt door een meer dan vier eeuwen oude stenen brug, is in enkele uren tijd eenvoudig te voet te verkennen. Waar het straat- of eigenlijk kanaalbeeld dichtbij de rivier nog gekenmerkt wordt door toeristische restaurants en winkeltjes, zul je zodra je de kleinere straatjes inloopt ook stokoude Chinezen in hun nog veel oudere huizen zich zien bezighouden met de orde van de dag. Bedenk wel dat als je deze binnenhofjes inloopt je in feite bij Chinezen inhuis staat, dus enige bedachtzaamheid is wel geboden.

Naast de vrij toegankelijke delen vind je in Zhujiajiao ook een groot aantal attracties waar je tegen betaling naar binnen kunt. Zo is er bij de noordelijke ingang bijvoorbeeld de Kezhi-tuin te vinden, een extreem weelderige tuin die honderd jaar geleden voor de prijs van maar liefst twaalf ton zilver werd aangelegd door een locale ambtenaar. Verdere hoogtepunten zijn een boeddhistisch klooster, een taoïstische tempel, een postkantoor uit de Qing-dynastie (1644-1911) en een antieke apotheek. Het is mogelijk één combinatieticket te kopen waarmee je bij alle attracties naar binnen kunt.

Gondeltocht

Zhujiajiao zou natuurlijk geen Venetië van het Oosten genoemd kunnen worden als het niet mogelijk zou zijn de vele kanaaltjes per gondel te doorkruisen. Met het combinatieticket of met een apart gekocht kaartje kun je een tocht van de ene kant van de stad naar de andere kant maken, al genietend van de eeuwenoude huizen, restaurants en winkels om je heen. De gondels zijn echter enkel bedoeld voor deze toeristische tocht en niet als taxi om je naar je favoriete restaurant te brengen.

Bereikbaarheid Zhujiajiao

Zhujiajiao ligt op ongeveer een uur rijden vanaf het centrum van Shanghai. Neem je een taxi, reken dan op ongeveer 150 yuan. Een andere optie is de bus, waarbij de rechtstreekse bus naar Zhujiajiao die vertrekt vanaf het Volksplein in Shanghai voor de meeste toeristen de beste optie is. Neem hiervoor metrolijn 8 naar station Dashijie , kies uitgang 3 of 4 en loop naar de andere kant van het parkje. De buslijn heet in het Chinees 沪朱高速快线 en de bussen zijn eenvoudig herkennen omdat ze felroze van kleur zijn. Een enkele rit kost 12 yuan.

Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je moet uitstappen, want het busstation van Zhujiajiao is de eindhalte. Helaas is Zhujiajiao zelf niet heel duidelijk op Google Maps aangegeven, maar als je vanaf het busstation naar de straat loopt zul je links een grote parkeerplaats zien. Steek deze diagonaal over en je bent in de oude stad, waar je zonder problemen zonder kaart je weg wel zult vinden. De laatste bus terug naar het Volksplein in Shanghai vertrekt om 17:00. Zorg dat je wel weer dezelfde roze bus hebt.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 朱家角 / Zhūjiājiǎo
  • Aantal inwoners: 60.000
  • Openingstijden: 8:00 tot 16:30 voor de betaalde attracties, de stad zelf is vrij toegankelijk
  • Toegangsprijs: 30 tot 80 yuan, afhankelijk van het aantal attracties waar je naar binnen wilt
  • Tijdsbestek: vier tot zes uur (inclusief reistijd)

Bekijk ook

advertentie