Steeds meer Nederlandse bedrijven worden overgenomen door Chinese bedrijven. Hierdoor verschijnen er ook steeds meer Chinese managers en leidinggevenden op de Nederlandse werkvloer. Daarnaast gaan er ook steeds meer Nederlanders werken in China, en studeren in China. Wat kun je zoal verwachten met een Chinese leidinggevende? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je vooral niet doen? We bespreken het voor je in dit artikel.
Belangrijk om je te realiseren is dat je Chinese leidinggevende zich ook zal afvragen hoe hij (Chinese leidinggevenden zijn vrijwel altijd een hij) nu met Nederlandse werknemers om zal moeten gaan. Op het moment dat jij dit artikel leest, is hij misschien wel op de Chinese zoekmachine Baidu informatie aan het zoeken over de Nederlandse zakencultuur. Voor hem is het dus net zo goed een uitdaging als voor jou!
Denk er verder ook aan dat Chinese managers die buiten China geplaatst worden, juist gekozen zijn omdat ze goed Engels spreken en opener zijn tegenover andere culturen. Chinezen zijn op dat gebied heel praktisch. Ze begrijpen dat een starre, hiërarchische Chinese manager die enkel Chinees spreekt misschien niet zo op zijn plaats is in Nederland.
Aanzien en gezichtsverlies
Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen op zakelijk gebied tussen China en Nederland. Zo worden aanzien en hiërarchie binnen een organisatie in China veel meer gerespecteerd dan bij ons. Een leidinggevende heeft bijna altijd het woord en neemt alle beslissingen. Tegen je baas ingaan, hoe goed je suggesties ook mogen zijn, wordt in China als onbeleefd beschouwd. Het leidt tot gezichtsverlies aan beide kanten. Zeker als je Chinese baas wat ouder is of nog niet zoveel ervaring heeft op de Nederlandse werkvloer, is het belangrijk dit soort situaties te vermijden.
Wat je wel kunt doen is je Chinese baas simpelweg vragen als je niet helemaal zeker weet wat je moet doen. Leg hem uit wat in Nederland gebruikelijk is in een bepaalde situatie, maar dat je je afvraagt of dat door Chinezen niet als onbeleefd beschouwd kan worden. Zo sla je twee vliegen in één klap! Ten eerste toon je respect, wat door Chinezen zeer gewaardeerd wordt. Ten tweede maakt dit het voor je Chinese baas ook een stuk gemakkelijker. Hij leert op deze manier namelijk beter de Nederlandse zakencultuur te begrijpen.
Wat je niet moet doen
Zoals hierboven al vermeld, is gezichtsverlies een van de ergste dingen die de meeste Chinezen kan overkomen. Probeer dit dus ook te vermijden met je baas. Vragen of hij hond eet is bijvoorbeeld op het randje, want er zijn nu eenmaal delen van China waar hond prominent op de menukaart staat. Een grapje dat je je hond liever bij hem uit de buurt houdt zal de plank echter helemaal misslaan. Je Chinese baas zal het onverwacht serieus opvatten en het als een grove belediging zien. Tenzij je Chinese baas er zelf over begint, is het ook niet verstandig hem te vertellen dat je vindt dat er in China een verschrikkelijk onderdrukkend regime heerst. Je Chinese baas kan het zelfs best met je eens zijn, maar het zorgt nog altijd voor gezichtsverlies en zal de werkrelatie niet ten goede komen.
Kortom, krijg je een Chinese baas, toon dan respect en wees afwachtend met wat je zegt. Besef je echter ook dat het voor hem net zozeer een avontuurlijke culturele kennismaking is als voor jou. Naarmate je hem beter leert kennen, zul je waarschijnlijk ook de praktische instelling van Chinezen gaan waarderen.