Studeren in China

China is al jaren een belangrijke speler in de wereldeconomie. Het razendsnelle tempo waarmee het land omhoog klimt blijft ook bij studenten niet onopgemerkt. Niet gek dus dat China steeds populairder wordt bij studenten die in het buitenland willen studeren. Studeren in China is hot en staat goed op je CV. Maar bovenal biedt het ook een unieke kans om tijdens je studie meer te leren over dit prachtige land en haar bijzondere cultuur.

Haal het meeste uit je studie in China

Er zijn in China meer dan 2.000 hogeronderwijsinstellingen, zoals algemene- en technische universiteiten. Welke school of universiteit het beste bij jou past, is erg afhankelijk van jouw wensen. Je zult je bij het maken van een keuze verschillende dingen moeten afvragen:

  • Wil je een complete studie in China volgen of ga je in China studeren als onderdeel van een Nederlandse studie?
  • Welke opleiding volg je of wil je gaan volgen?- In welke Chinese stad wil je studeren?
  • In welke Chinese stad wil je studeren?

Wanneer je al bezig bent aan een opleiding in Nederland, dan liggen een deel van de antwoorden misschien erg voor de hand. Toch is het goed om je keus weloverwogen te maken. Studeren in China is leuk, maar voor maximaal profijt wil je wél de juiste studie kiezen.

Studeren in China: Welke studie ga je volgen?

Een korte taalstudie, een enkel semester tijdens je studie in Nederland of een volledige opleiding…er zijn mogelijkheden genoeg voor studenten die in China willen studeren:

Volg een bachelor of master opleiding in China

Sta je op het punt om een (nieuwe) opleiding te kiezen, dan ben je helemaal vrij om te bepalen waar je die studie gaat volgen. Dat kan bij de hogeschool om de hoek, maar ook aan een universiteit in het buitenland. Houd je erg van reizen en heb je niet zo snel last van heimwee? Dan is studeren in China misschien wel iets voor jou! Gerenommeerde universiteiten in China ontvangen steeds vaker buitenlandse studenten die een volledige bachelor of master opleiding komen volgen. Naast een goed diploma heb je aan het eind van je studie in China ook extra kennis over China, de Chinese cultuur en de Chinese taal. Dat is mooi meegenomen.

Let op: Het collegegeld voor Chinese universiteiten is over het algemeen hoger dan het collegegeld in Nederland. In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een scholarship.

In China studeren als onderdeel van Nederlandse studie

Docenten van internationaal gerichte studies moedigen studeren in het buitenland enorm aan. Vaak zijn er één of meerdere semesters tijdens een opleiding waarin je vrij bent om vakken te volgen op een andere universiteit. Dat kan dus ook een Chinese universiteit zijn!

Er zijn ook opleidingen die een uitwisselingsprogramma hebben met een Chinese universiteit. Jaarlijks sturen zij meerdere studenten naar de partneruniversiteit en andersom komen er ook Chinese studenten naar Nederland. Voordeel hiervan is dat er vanuit je opleiding goede contacten liggen en er al veel kennis en informatie is over de mogelijkheden op de Chinese universiteit qua vakken, woonruimte, kosten, etcetera.

Tijdens de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie aan Hogeschool Zuyd studeerde ik, samen met mijn Nederlandse studiegenoten, vijf maanden aan partneruniversiteit Beijing University of Technology. Door de combinatie van intensieve taallessen én het wonen in een Chinese stad leerde ik in korte tijd beter Mandarijn spreken dan in de 2,5 jaar daarvoor.

Een korte taalcursus Chinees volgen

Geen betere plek om een taalcursus te volgen dan in het land van herkomst. Voor een taalcursus in China hoef je niet persé naar een universiteit te gaan. Ook andere opleidingsinstituten in grote Chinese steden bieden goede cursussen aan om je de Chinese taal te leren. En alles wat je leert kun je in je vrije tijd direct toepassen. Zo leer je des te sneller

Populaire steden en universiteiten in China

China’s beste universiteiten vind je in de steden Beijing, Shanghai, Hefei, Nanjing, Hangzhou, Wuhan en Guangzhou. Dat maakt deze steden populaire bestemmingen voor studenten uit binnen- en buitenland. Onder de top universiteiten van China bevinden zich onder andere:

Beijing University in Beijing
Sun Yat-Sen University in Guanhzhou
University of Science and Technology in Hefei
Nanjing University in Nanjing
Zhejiang University in Hangzhou
Tsinghua University in Beijing

Ben je niet gebonden aan een partneruniversiteit? Kijk dan goed naar de kwaliteit van het onderwijs voor je je inschrijft voor een studie in China. Er zit groot verschil tussen de verschillende scholen, dus een onderzoekje vooraf is de moeite waard.

Huisvesting studenten in China

Waar je in Nederlandse steden vaak de hoofdprijs betaald voor een paar vierkante meter in een studentenhuis, kun je in China redelijk voordelig verblijven. Voor een laag bedrag per dag kun je gebruik maken van een kamer op de campus en ook de huurprijzen van een eigen appartement zijn goed te doen.

Verblijven op de campus

Voor Chinese studenten is wonen op de universiteitscampus de normaalste zaak van de wereld. Zij delen een kamer vaak met 4-8 personen. Voor buitenlandse studenten zijn andere kamers beschikbaar, die vaak met 1-3 personen worden gedeeld. Uiteraard heeft dit ook invloed op de prijs van je huisvesting. Prijzen op de campus worden daarnaast ook beïnvloed door het al dan niet hebben van een eigen badkamer, airconditioning en andere luxe voorzieningen. Gemiddeld ligt de prijs van een kamer op een Chinese campus tussen de €3 en €20 per dag.

Huur je eigen appartement

Ga je voor langere tijd studeren in China en/of ben je erg gesteld op je privacy, dan kun je ook een eigen appartement huren. Voor een bedrag tussen de €200 en €400 per maand (exclusief gas, water en licht) woon je al in een driekamerappartement buiten de campus. Deel je de flat met een huisgenoot, dan woon je helemaal voordelig!

Ik koos er tijdens mijn studie in Beijing voor om op de campus te verblijven. Er waren dagen dat ik de drukte in het gebouw vervelend vond, maar de meeste dagen was het er heel gezellig. Je verblijft er dicht bij de universiteit en er is altijd iemand in de buurt om een praatje mee te maken.

Welk visum heb je nodig voor een studie in China?

Het is belangrijk om ruim voor vertrek te zorgen voor een geldig visum. Zonder visum geen toegang tot China en dat zou zonde zijn. Gelukkig is het aanvragen van een visum niet moeilijk. We zetten de belangrijkste informatie over het aanvragen van een studentenvisum (X-visum) voor je op een rijtje:

Voorwaarden voor een X-visum

Om in het bezit te komen van een studentenvisum voor China moet je eerst worden toegelaten op een Chinees opleidingsinstituut. Ook je vliegticket (heen en terug) en je huisvesting moeten geregeld zijn. De bewijsstukken hiervan (toelatingsbewijs, uitdraai van je vliegtickets, etcetera) moet je meesturen bij het aanvragen van een visum.

Wat kost een visum?

Een X-visum voor je studie in China kost €126,55.

Hoe vraag je een studentenvisum voor China aan?

Het aanvragen van een visum voor China gaat via het China Visa Application Service Center (CVASC). Volg je het stappenplan van het CVASC, dan duurt de aanvraag van je visum tien werkdagen. Om een X-visum aan te vragen dien je de volgende papieren op te sturen:

– Volledig ingevuld visumformulier
– Volledig ingevuld formulier van benodigde documenten
– Een kopie van je Nederlandse paspoort (minstens nog zes maanden geldig)
– Een recente paspoortfoto (48 x 33 milimeter)
– Toelatingsbewijs (+ kopie) van het opleidingsinstituut
– Een JW201- of JW202-formulier (deze ontvang je van de Chinese universiteit)- Een uitdraai van je vliegtickets (heen en terug)
– Bewijs van overnachting in de stad waar je gaat studeren

Let op: Wanneer je langer dan 180 dagen in China gaat verblijven hoef je vliegtickets en bewijs van overnachting niet mee te sturen. Wel moet je er in China voor zorgen dat je visum wordt omgezet naar een verblijfsvergunning die de hele studieperiode geldig is.

Cultuurverschillen tijdens je studie in China

Één van de dingen die China zo’n bijzonder land maakt is de Chinese cultuur boordevol rijke historie en unieke gewoontes. Het is dus ook geen verrassing dat er nogal wat cultuurverschillen zijn tussen Nederland en China. Ook op de universiteit is dit merkbaar.

Respect voor leraren

Waar je in Nederland vaak best joviaal met docenten kunt omgaan, is dat in China niet echt gebruikelijk. Studenten hebben vooral respect voor hun leraren. De orde in de klas is mede daaraan te danken.

Goede prestatie gaat boven alles

Chinese studenten zijn meestal meer prestatiegericht dan buitenlandse studenten. Natuurlijk wil iedereen de studie met goede resultaten afronden, maar voor een Chinees hangt daar vaak veel van af. Ouders die krom liggen om het collegegeld van hun (vaak) enigste kind te kunnen betalen moeten worden ’terugbetaald’ met uitmuntende resultaten. De druk op Chinese studenten is dus erg groot. Goede resultaten worden op de universiteiten geprezen en waar mogelijk beloond.

Aan het einde van mijn studieperiode in Beijing bleek dat studenten een deel van hun lesgeld konden terugverdienen door goed te presteren en zo min mogelijk lessen te verzuimen. Voor sommige studenten is het verdienen van deze beloning noodzakelijk om hun studie te kunnen betalen. Met minder prestatiegerichte, Nederlandse instelling heb ik wel mijn best gedaan tijdens de lessen, maar bij lange na niet genoeg om ook maar één cent terug te verdienen…

Bang voor gezichtsverlies

Nederlanders staan er om bekend erg direct te zijn. Hier moet je in China wel mee uitkijken! Chinezen leiden niet graag gezichtsverlies en doen dat ook een ander liever niet aan. Afwijzingen en verbeteringen worden hierdoor soms nogal omslachtig overgebracht. Wees niet te direct tegen Chinese leraren en medestudenten en voorkom dat je hen in verlegenheid brengt. Op het moment zelf zullen ze hier wellicht niets over zeggen, maar het kan jullie relatie enorm schaden.

Ontdek China en de Chinese cultuur tijdens je studie

Een studie volg je om nieuwe dingen te leren en om je voor te bereiden op je toekomstige (droom)baan. Toch tellen de ervaringen rondom je studie ook zwaar mee. Studeren in China brengt je zoveel meer dan alleen een diploma. Ontdek de bijzondere geschiedenis en de mooiste bezienswaardigheden van dit immens grote land, leer alles over de Chinese cultuur en oefen zoveel mogelijk de Chinese taal. Studeren in China wordt dan een ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Deel dit artikel :