Praktische informatie Hongkong

Ben je van plan naar Hong Kong te reizen? Dan heb je ongetwijfeld iets aan dit artikel met praktische informatie over Hong Kong. We zetten alles wat je moet weten over het vervoer vanaf het vliegveld, het vervoer in de stad zelf en het klimaat even voor je op een rij. Voor hen die ook naar het Chinese vasteland reizen, leggen we nog het een en ander uit over je visum.

Vervoer van en naar het vliegveld

Hong Kong International Airport is een groot en modern vliegveld dat op een kunstmatig eiland iets buiten de stad ligt. Bij aankomst kun je kiezen uit verschillende manieren van vervoer. De Airport Express, een aparte lijn van de metro, ligt het meest voor de hand. Deze trein kost $90 HKD naar Kowloon Station en $100 HKD naar Hong Kong Station, waar je kunt overstappen op een gratis pendelbus die bij de meeste grote hotels stopt. Op de terugweg naar het vliegveld kun je bij deze stations bovendien al je bagage inchecken, wat de reis een stuk eenvoudiger maakt. Met de Airport Express duurt de reis 24 minuten tot aan Hong Kong Station.

Het is ook mogelijk op het vliegveld een taxi te nemen. Deze kost ongeveer $250 HKD naar Kowloon en $300 HKD naar Hong Kong Island. Denk er wel aan een rode taxi te nemen. De groene en blauwe taxi’s rijden namelijk alleen naar de New Territories en Lantau Island. Vanaf de luchthaven vertrekken tenslotte ook bussen en veerboten, maar deze zijn enkel praktisch wanneer je doorreist naar een van de afgelegen districten van Hong Kong of naar Macau of Shenzhen.

Vervoer in Hong Kong zelf

Het openbaar vervoer in Hong Kong is een uitstekende manier om de vele toeristische bezienswaardigheden te bereiken. Het beste kun je hiervoor een Octopus card aanschaffen die op alle manieren van vervoer geldig is. De kaart is oplaadbaar, te koop op ieder metrostation en biedt korting op een groot aantal ritten. Het meest zul je gebruik maken van de metro (de MTR), de herkenbare dubbeldekstrams en de veerboten tussen Kowloon en Hong Kong Island. Naar sommige attracties zijn bussen echter de enige mogelijkheid. Om de juiste lijnen te vinden kun je de handige MTR app installeren op je smartphone, maar alternatieven zoals Google Maps en Here Maps werken ook prima.

Het klimaat van Hong Kong

Hong Kong ligt net onder de Kreeftskeerkring en kent een vochtig subtropisch klimaat. Dit betekent dat de zomers, die lopen van mei tot en met september, onaangenaam heet zijn met regelmatige taifoens. We begrijpen dat je niet altijd kunt kiezen, maar probeer dit seizoen als het kan te vermijden. De periode van halverwege oktober tot en met januari is daarentegen juist opvallend droog en zonnig. Dit is de beste periode Hong Kong te bezoeken. Zelfs in januari is het met gemiddeld 19 graden nog aangenaam. De periode februari tot en met begin april is wat temperaturen en neerslag betreft ook gematigd, maar deze maanden kennen minder zonneschijn.

Hong Kong en een visum voor China

Wil je een bezoek aan Hong Kong combineren met een bezoek aan het Chinese vasteland? Dan is het goed om te weten dat je voor Hong Kong zelf geen visum nodig hebt. Bij aankomst krijg je een notitie in je paspoort geniet waarop staat dat je 3 maanden in de stad mag verblijven. Wil je China in, dan heb je wel een visum nodig. Hierover lees je meer op onze visumpagina. Denk eraan dat met de meeste visa die toeristen voor China krijgen, je het land slechts éénmaal in mag. Als je eerst naar China reist en vervolgens naar Hong Kong, is het dus niet mogelijk weer terug naar China te gaan. Je hebt dan een nieuw visum nodig.

Praktische informatie voor je reis door China

Als je van plan bent om door China te reizen, is het handig om jezelf voor te bereiden met praktische informatie. China is een enorm land met een rijke cultuur en geschiedenis, maar het kan ook uitdagend zijn voor reizigers die niet bekend zijn met de taal en gebruiken. In dit artikel vind je nuttige tips en informatie om je reis door China soepeler te laten verlopen.

Deel dit artikel :