Myanmar

Myanmar: De belangrijkste bezienswaardigheden

Een hele lange tijd hebben toeristen Myanmar gemeden. Dit is vooral omdat het land een militaire dictatuur was. Al het geld wat er uitgegeven werd, zou bij de regering terechtkomen in plaats van bij de mensen die het echt nodig hadden. Vandaag de dag is dit veel minder het geval en is Myanmar steeds populairder als vakantiebestemming voor heel veel reizigers. Myanmar is een bijzonder land met een turbulente geschiedenis en een prachtige cultuur. Als het op de sfeer in het land aankomt, dan moet je India combineren met Zuidoost-Azië. Er zijn talloze tempels te vinden, gezellige markten, adembenemende natuur en duizenden stupa’s. Myanmar is met recht een land wat je absoluut niet mag overslaan.

Stupas on the plains of Bagan, Myanmar. Bagan Archaeological Zone.

Gastvrij en vriendelijk volk

Wat het land vooral heel bijzonder maakt, zijn de inwoners van Myanmar. Je zult onderweg vele mensen ontmoeten die je nooit van je leven meer zult vergeten. Het volk is ontzettend gastvrij en vriendelijk. Het zal niet vaak zijn dat je alleen zit te eten en vaak wordt het eten met elkaar gedeeld. De kans dat je nonnen of een monnik tegenkomt is ook groot. Kijk er niet raar van op als ze je uitnodigen en alles van je willen weten en ook met je willen delen over hun eigen cultuur en land. Het is een zeer hartelijk volk en dat maakt de reis door het land echt onvergetelijk. Zorg dus vooral dat je met ze in contact komt en sta open voor de nieuwe mensen die je er zult ontmoeten.

De gouden Pagodes

Als het om bezienswaardigheden gaat, zijn er in Myanmar een aantal heel belangrijk en mooi. Denk bijvoorbeeld aan de gouden Shwedagon Pagode. Dit is een tempelcomplex die al door vele toeristen ontdekt is en op menig bucket-list staat. Ook dit is een plek waar je makkelijk in gesprek kunt komen met de lokale bevolking. Tevens is de gouden Rots Pagode een tempelcomplex waar je geweest moet zijn. Hier komen elke dag weer vele pelgrims naartoe en deze staan open om met je in gesprek te gaan. Laat je daarnaast door de prachtige tempels verbazen en bekijk deze ook vooral van de binnenkant als je klaar bent met het staren naar de schitterende gouden buitenkant.

Ga naar de drijvende markt van Inle Lake

Een van de highlights in Myanmar is Inle Lake. Dit is een meer waar heel veel drijvende dorpen te bewonderen zijn. Ook de tempels en weekmarkten drijven rond. Je ziet talloze vissers voorbij komen die met hun benen door het water heen roeien. Vanuit dit gebied is het mooi om naar Kakku te gaan om hier de ontelbare stupa’s te zien. Ook de weekmarkt van Taunggyi is een aanrader. Dit is een markt waar mensen uit verschillende regio’s samenkomen om te handelen. De meeste mensen noemen dit ook wel de kleurrijkste markt van Myanmar en dat heeft niet alleen met de mensen te maken. Je kunt hier de lekkerste verse producten kopen voor een schijntje.

Bezoek Mandalay

Wil je graag cultuur snuiven en zoveel mogelijk tempels bezoeken? Ga dan vooral naar Mandalay. Dit is een drukke stad in het land, maar zijn zeer veel prachtige tempels te vinden. Daarnaast staat deze stad ook bekend om de U Bein Bridge. Deze brug is echt een must-see en dan vooral tijdens zonsondergang. De bekendste tempel in de regio is de imposante tempel in Mingun. Na een aardbeving is deze ietwat beschadigd, maar is nog steeds even immens. In de stad zelf zou je ook nog naar de Jade Market gaan. Hier kun je sieraden en edelstenen kopen en er is hier heel veel ruimte voor onderhandelingen. Zo kun je voor een scherpe prijs wat moois in handen krijgen.

Sandamuni Pagoda - Mandalay

Ga naar Bagan

Wanneer je op reis gaat naar Myanmar, dan moet Bagan ook op je to-do lijstje staan. Dit is een enorme tempelvlakte en je zult je verbazen tot hoe ver deze tempels, kloosters en stupa’s reiken. Er zijn rond de 4000 tempels te bezoeken en hiervoor kun je het beste een fiets of paard huren om een groot gedeelte ervan te bekijken. Elke tempel is weer anders en dat maakt dat deze bezienswaardigheid absoluut niet saai is. Niet alleen de buitenkant is prachtig, binnenin zijn vaak veel schitterende muurschilderingen te bewonderen en talloze boeddhabeelden te bekijken. Dit is echt een plek waar je langere tijd kunt blijven om de regio te leren kennen. Wil je een mooie wandeling maken? Beklim dan de Mount Popa van 1520 meter hoog.

Vanuit Myanmar naar China

Helaas kun je, over land, niet zomaar vanuit Myanmar naar China reizen Vanuit grote steden zoals Mandalay en Rangoon gaan er wel rechtstreekse vluchten naar Kunming, de dichtstbijzijnde stad in China. Een andere optie is eerst naar Thailand reizen. Deze grens mag je als toerist namelijk wel over. Van Thailand ga je dan verder naar Laos om vanaf daar weer door te reizen naar China