De Trans Siberië express wordt gezien als dé ultieme treinreis en rijdt naar Vladivostok. Deze ontdekkingsreis is ongeveer 9.288 kilometer lang en tijdens deze reis kom je langs verschillende tijdzones en zal je je horloge een paar keer moeten verzetten. Je kan de reis boeken voor een reis met de Trans Siberië Express die naar Vladivostok gaat waarbij je Rusland, Mongolië en China op een zeer ontspannen en unieke manier zal zien.
Wat is de Trans Siberië express?
De originele route van de Trans Siberië express is 9.288 kilometer lang en brengt je langs de spoorlijn van Moskou, dwars door Siberië naar Vladivostok. Deze route kan je rijden in de moeder van alle treinen, de Rossija. Bij deze Trans Siberië express kan je ervoor kiezen om één of meerdere tussenstops te maken in Jekaterinenburg, Perm, Novosibirsk, Irkutsk en Ulan-Ude.
De geschiedenis
De spoorlijn van de Trans Siberië express is een route die in 1891 is bedacht door Tsaar Alexander III. Eind 1898 reed de trein al over het eerste stuk, van Moskou naar Tomsk en in 1903 is de eerste passagierstrein vertrokken, maar die ging tot aan het Baikalmeer, waar men met de veerboot over moest steken, om je reis te kunnen vervolgen. Halverwege 1914 kon je voor het eerst het gehele traject afleggen Vanaf 1916 is de spoorlijn helemaal reisbaar, van Moskou naar Beijing.
Bouwstenen
Tijdens deze treinreis zijn er een aantal tussenstops, die bouwstenen worden genoemd en deze tussenstops zijn de moeite waard. Je zou de treinreis in principe in één keer kunnen doen, maar je kan je treinreis ook onderbreken door die bouwstenen toe te voegen. Je kan bijvoorbeeld een tussenstop maken in Jekaterineburg, Irkutsk of Ulaanbaatar, wat voor veel reizigers favoriete tussenstops zijn. Je kan er ook voor kiezen om je reis te verlengen. Je kan bijvoorbeeld is St Petersburg starten en dan doorreizen naar Shanghai in China.
Beste reistijd
Tsja, dat is waarschijnlijk voor iedereen anders, want elke periode van het jaar heeft zo zijn argumenten. Vooral de landschappen verschillen erg per seizoen. De natuur van Rusland is in de zomer bijvoorbeeld volop in bloei, in Mongolië zijn de vlaktes prachtig groen en in China kunnen de temperaturen hoog oplopen.
Over het algemeen wordt dan toch gekozen voor de periode van mei tot en met september. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam, hoewel de nachten flink fris kunnen zijn. In de winter is de Trans Siberië express ook een prachtige belevenis. Je raast langs schitterende sneeuwlandschappen, je kan genieten van een Russische Banja of je stookt je kachel nog eens lekker op in je Mongoolse Ger of Yurt.
Hoelang duurt de Trans Siberië Express
Als je de nodige tussenstops maakt, omdat je zoveel mogelijk wilt zien, dan heb je re al snel zo’n 17 tot 21 dagen voor nodig. Dat het geen hogesnelheidslijn is, wisten we natuurlijk al en als je de gehele reis in een zo kort mogelijke tijd af wil leggen, dan ben je toch nog minimaal 7 dagen onderweg en reis je van Moskou naar Beijing. Trein nummer 4 gat wekelijks van Moskou naar Beijing, die vervolgens weer terugkeert met treinnummer K3.
Naar China vanuit Rusland
Van Rusland naar China reizen is eenvoudiger dan je denkt. Met een geldig visum voor China kun je de grens op diverse locaties oversteken. De meest populaire optie is per trein via de Trans-Siberische spoorlijn.
Kleine groepen en Nederlandse reisleiding
De Trans Siberië Express is één groot avontuur en daarom zal je de Nederlandse groepsreizen vaak niet groter zien dan 15 personen, zodat de reisleider alles goed kan uitleggen. Deze groepsreizen zijn meestal met een uitgebreid excursiepakket, maar je krijgt ook genoeg tijd om zelf op pad te gaan, om de omgeving te ontdekken. De groepsreizen zijn inclusief vluchten, treintickets, transfers, accommodatie in verschillende hotels, een guesthouse en een Mongoolse Ger/Yurt.
De Tsarengoud Express
Dit is de luxe variant op de Trans Siberië Express. Dit is dan een privé treinreis met extra luxe en is een unieke belevenis. De Tsarengoud Express stopt in steden zoals Moskou, Kazan, Jekaterinenburg, Novosibirsk, Irkutsk, Ulaanbaatar en Beijing. Als je gebruik maakt van de Tsarengoud Express, dan hoef je niet over te stappen en blijft uw Tsarengoud Express op het perron staan en blijf je gedurende de gehele reis in dezelfde trein. Dat betekent dat je dan dus maar één keer in hoeft te checken en je coupé tijdens de hele reis hetzelfde blijft.
Overnachten in de Tsarengoud Express.
Tijdens een verblijf op de Tsarengoud Express, heeft u ook de mogelijkheid om te kunnen douchen in de algemeen te gebruiken douches, tenzij je een luxe coupé hebt geboekt, want in deze luxe coupés, beschik je oven een eigen badkamer en tijdens de tussenstops, overnacht je in een vier- of vijfsterrenhotel. Het is een soort all-in te noemen, aangezien alle maaltijden tijdens deze reis ook zijn inbegrepen