China staat niet alleen bekend om zijn diepe, interessante geschiedenis, rijke cultuur en prachtige landschappen. Iets wat misschien ook veel reizigers aantrekt over de hele wereld is misschien wel hun culinaire tradities. Per regio verschillen deze sterk, wat zorgt voor unieke, kruidige gerechten waar je nog lang over na zal denken. Denk bijvoorbeeld aan de pittige gerechten uit Szechuan of Cantonese gerechten die bekend staan om hun pit en het gebruik van vele kruiden. Per regio zijn er ook verschillende gerechten die favoriet zijn onder de locals: in Chengdu zijn ze bijvoorbeeld gek op Sichuan hotpot, die zo pittig is dat je tong ervan gaat tintelen. In dit blog raden we je een aantal gerechten aan die je moet proberen als je naar China gaat!
Een favoriet van Chinese keizers: peking eend
Streetfood en instant noodles kopen is natuurlijk ook heerlijk en gemakkelijk, maar dat is niet het enige wat je moet doen. Als je van plan bent om naar Beijing te gaan bijvoorbeeld, dan moet je sowieso Peking eend proberen. Niet voor niets is het een favoriet van de locals. De knapperige huid van de eend en het sappige vlees, gepaard met radijs, komkommer, uitjes en zoete bonensaus, opgerold in een dunne pannenkoek zorgt ervoor dat je niets anders wilt eten. Deze combinatie is al eeuwenlang de favoriet in het gehele land, zeker onder de oude keizers. Volgens de geschiedenis is geroosterde eendenvlees meer dan 1500 jaar geleden de Chinese tongen gaan veroveren. Heel indrukwekkend dus!
Pittig met een zachte kant: mapo tofu
Een echt goede mapo tofu zal een explosie aan smaak zijn: het is zoutig, peperig en pittig tegelijkertijd, wat dus echt zal aanvoelen als een dansje op je smaakpapillen. De gemiddelde Chinese local is ervan overtuigd dat de beste mapo tofu gemaakt moet worden met pepers uit Hanyuan en chili pasta uit de Pidu district in Sichuan. De traditionele manier van mapo tofu wordt voornamelijk bereid met varkens- of rundergehakt (en tofu, uiteraard). Nu zie je in verschillende Chinese restaurants over de hele wereld het ook maken met andere soorten vlees. De meeste ingrediënten voor mapo tofu kun je gemakkelijk kopen bij supermarkten of winkels zoals Asian Food Lovers, waardoor het ook veel gegeten wordt door mensen thuis.
Goed voor je buik: congee
Uiteraard willen we niet dat je ziek raakt wanneer je op reis bent in China, maar mocht dit gebeuren, dan is er een gerecht dat je zal helpen: congee. Zelfs wanneer je kerngezond bent, voelt dit gerecht als een prachtig medicijn in je maag. Congee is een pap, vaak bereid met rijst, wat vaak als ontbijt wordt gegeten in vele delen van China. De goedkoopste versie wordt vaak geserveerd zonder enige bijgerechten, met een beetje sojasaus en wat groene uitjes. Soms wordt het ook gekookt met hartige ingrediënten zoals kip of vis. In het zuiden wordt congee vaak geserveerd met wat varken en een duizendjarig ei, terwijl ze het in het noorden het liefst willen eten met pompoen.