Fascinerende feiten over China

Chinese new year lanterns in china town.

De geschiedenis en cultuur van China zijn uniek. Het zou een heel leven duren om alles te weten te komen over China, maar hier zijn 8  feiten over China die je misschien nog nooit hebt gehoord

China heeft de meeste inwoners ter wereld

In vierkante meters is China het op drie na grootste land ter wereld, na Rusland en Canada en de verenigde staten. Maar hoewel  China dus niet het grootste land te wereld is, heeft het wel de grootste bevolking ter wereld. Volgens het National Bureau of Statistics (NBS) en het Seventh National Population Census Leading Group Office van de Staatsraad 20121 bereikt de Chinese bevolking in 2021 een aantal van 1.411.778.724 personen

Toiletpapier is uitgevonden in China

Kun je je een wereld voorstellen zonder toiletpapier? Deze eenvoudige uitvinding is iets wat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar als de oude Chinezen er in de 6e eeuw niet waren geweest, was deze noodzaak misschien nooit uitgevonden.

Het papier stond al sinds de 2e eeuw voor Christus bekend als verpakkings- en opvulmateriaal in China. Het eerste gedocumenteerde gebruik van toiletpapier in de menselijke geschiedenis dateert uit de 6e eeuw na Christus, in het vroegmiddeleeuwse China.

Rood symboliseert geluk in China

Als je ooit Chinees Nieuwjaar hebt gevierd, is het je misschien opgevallen dat de kleur rood in deze tijd overal te vinden is.

Rood is een gelukkige en positieve kleur in de Chinese cultuur. Rood wordt geassocieerd met het vuurelement, dat symbool staat voor leven, vitaliteit en licht, geluk en vreugde. Dit is ook de reden waarom rood verboden is bij Chinese begrafenissen.

Gelukskoekjes zijn geen Chinese uitvinding

Hoewel gelukskoekjes al tientallen jaren in verband worden gebracht met China, zijn ze daar eigenlijk niet uitgevonden. Hoewel er enige discussie is geweest over het echte begin van het gelukskoekje, denken de meesten dat het in San Francisco, Californië is uitgevonden door een Japanse immigrant.

Er is maar één tijdzone in China

China omvat geografisch meer dan 5 tijdzones. Alle 5 tijdzones waren in gebruik tijdens de Republiek China van 1912 tot 1949, maar sindsdien heeft China besloten om slechts één standaardtijd te gebruiken. De officiële nationale standaardtijd heet Beijing Time (BJT, Chinees: 北京时间).

Thee komt oorspronkelijk uit China

Thee wordt al duizenden jaren gebruikt en geconsumeerd in China. Het werd vaak gebruikt als medicijn toen het voor het eerst werd gebruikt in de 10e eeuw voor Christus. Sindsdien is het gebruik van thee tot bloei gekomen en geëvolueerd. Er is een hele cultuur en kunst die Chinese thee omringt. Er zijn bepaalde manieren om thee te verbouwen, te zetten, te serveren en te drinken.

In China ligt het langste kanaal ter wereld

Het Grand Canal, dat begint in Peking en eindigt in Hangzhou, is met 1776 km het langste ter wereld. Dit UNESCO-werelderfgoed is niet alleen ’s werelds langste, maar ook oudste kanaal.

Het Grand Canal Hangzhou is het laatste deel van het Grand Canal (China), ook wel bekend als het Grand Canal Beijing-Hangzhou (Jinghang). Het wordt vaak gezien als het oudste en langste kunstmatige waterweg ter wereld, beginnend in Peking in het noorden en eindigend bij Hangzhou in het zuiden over een totale lengte van 1776 km.

Shanghai heeft een Chopstick Museum

Dit museum is vrij klein, maar het is de thuisbasis van 2000 paar eetstokjes die dateren uit de Tang-dynastie. Lan Xiang, de eigenaar van dit museum, heeft overal gereisd om zijn uitgebreide museum te creëren.

De eetstokjes die worden getoond uit vijf categorieën, waaronder bamboe, hout, metaal, jade en tandenbot uit Korea, Japan en Thailand sinds de Ming- en Qing-dynastieën. Het is het unieke familie-eetstokjesmuseum in China geworden.