Fietsen in Xiamen

chinese woman renting a bike

Jolanda woont samen met haar man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China. In deze blog schrijft zij over hun leven in China

Fietsen in Xiamen, de één raadt het ten zeerste af, de ander doet niet anders en maakt er zelfs haar hobby van door fietstours te organiseren voor toeristen uit Nederland.

Ook wij hebben de fietsen meegenomen vanuit Nederland, waar ik toch wel erg blij mee ben. Al is het verkeer hier toch heel wat anders dan in Nederland. Fietspaden zijn er nauwelijks, en degenen die er zijn, worden ook gebruikt om bushokjes op te plaatsen, autos te parkeren, paaltjes op te zetten of voor welke dingen men het dan ook denkt te kunnen gebruiken.

Soms maak ik daarom dus de keuze om op de stoep te fietsen. Ook niet heel handig, want deze zitten meestal vol kuilen, wegopbrekingen en voetgangers.

Maar over het algemeen gaat het best. Zolang je vooral voor je kijkt (achterom kijken zorgt ervoor dat je heel wat gevaar op je af ziet komen (waar je toch niks aan kunt doen), en als je een beetje lef toont, lukt het prima om van a naar b te komen op de fiets. Voor de zekerheid hebben we echter wel allemaal een helm op.

Tot zo ver het amateurfietsen, dan het echte werk. Er is een fietstoer mogelijk over het eiland onder leiding van een Nederlandse gids. Door oude vissersdorpjes, langs de plaatselijke markt, een tempel met de grootste staande-indoor-Buddha (21 meter hoog) en over het bekende universiteitsterrein van Xiamen. Een heel leuke manier om (een deel van het) eiland te zien en meer te weten te komen over Xiamen.

De toer duurt tussen ongeveer 3-4 uur en wordt op aanvraag gedaan. Ook tijdens deze toer kom je her en der wat obstakels tegen, echter doordat je niet door het echt drukke gedeelte van de stad fietst (behalve bij de universiteit) is het voor iedereen goed te doen.