Xiāng Gū Qīng Cài

Xiāng Gū Qīng Cài (香菇青菜) is een populair vegetarisch Chinees gerecht dat letterlijk “geurige paddenstoelen met groene groenten” betekent. Het bestaat meestal uit shiitake- paddenstoelen (香菇, xiāng gū) en Chinese bladgroenten, zoals paksoi of baby bok choy ( 青菜, qīng cài). De shiitake-paddenstoelen worden geroerbakt samen met de bladgroenten, vaak met toevoeging van knoflook, gember, sojasaus en soms een beetje sesamolie voor extra smaak.

Dit gerecht is geliefd vanwege de eenvoudige, pure smaken en de gezonde combinatie van groenten en paddenstoelen. Het is een lichte, voedzame maaltijd die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij rijst of noedels in de Chinese keuken

Hier is een eenvoudig en heerlijk recept voor Xiāng Gū Qīng Cài voor 4 personen!

Ingrediënten:

• 200 g shiitake-paddenstoelen (vers of gedroogd, gedroogde eerst weken)
• 400 g paksoi of baby bok choy, gewassen en grof gehakt
• 3 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 stuk gember (ca. 2 cm), fijngehakt
• 2 eetlepels sojasaus (licht)
• 1 eetlepel oestersaus (optioneel voor extra smaak)
• 1 theelepel sesamolie
• 2 eetlepels plantaardige olie (bijv. arachide- of zonnebloemolie)
• Zout en peper naar smaak
• 1 theelepel maizena gemengd met 2 eetlepels water (optioneel, voor dikkere saus)

Bereiding

1. Voorbereiden van de paddenstoelen: Als je gedroogde shiitake gebruikt, week ze in warm water gedurende 20-30 minuten tot ze zacht zijn. Knijp het overtollige water eruit en snijd ze in plakjes. Bewaar het weekwater (gezeefd) om eventueel als bouillon
te gebruiken.

2. Paksoi voorbereiden: Snijd de paksoi in grove stukken. Houd de stelen en bladeren
apart, omdat ze verschillende kooktijden hebben.

3. Verhit de olie: Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op
middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak tot ze geurig zijn
(ongeveer 30 seconden).

4. Paddenstoelen toevoegen: Voeg de shiitake-paddenstoelen toe en roerbak 3-4
minuten tot ze zacht zijn en een beetje bruin worden.

5. Groenten roerbakken: Voeg de paksoi-stelen toe (ze hebben iets meer tijd nodig dan
de bladeren) en roerbak 2-3 minuten. Voeg daarna de bladeren toe en roerbak nog eens
1-2 minuten tot alles zacht is.

6. Sauzen toevoegen: Giet de sojasaus, oestersaus (optioneel), en sesamolie erbij. Roer
alles goed door en laat nog 1-2 minuten sudderen. Voor een dikkere saus, voeg het
maizena-mengsel toe en roer tot de saus dikker wordt.

7. Op smaak brengen: Voeg zout en peper naar smaak toe.

8. Serveren: Serveer het gerecht heet, samen met rijst of noedels.

Tips:

• Voeg eventueel wat gedroogde chili toe voor een pittige kick.
• Gebruik verschillende groene groenten zoals Chinese broccoli of spinazie voor
variatie.

shanghai yuyuan garden and pudong skyline

De 10 grootste steden van China

1. Chongqing: De Dichtbevolkte Metropool (31.2 miljoen inwoners) Chongqing, gelegen in het bergachtige binnenland, is niet te stoppen. Dankzij uitgebreide infrastructuur, met snelwegen,spoorlijnen, luchthavens en