Gezond op reis naar China

First aid kit with mask and sanitizer on blue background

Een reis naar China staat nog bij veel mensen op hun bucketlist. Dat is niet zo gek natuurlijk, want het is een prachtig land dat veel te bieden heeft. Of je nou een paar weken naar China op vakantie gaat of een half jaar gaat backpacken, het is allemaal even fantastisch. Maar wat nou als je ziek wordt op reis? Welke ziektes kan je oplopen in China? Het is belangrijk om, voordat je op reis gaat, je te laten informeren en over de gezondheidsrisico’s. 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Sommige ziektes kan je namelijk voorkomen door je van tevoren in te laten enten. Er worden twee vaccinaties aanbevolen aan alle reizigers die naar China gaan: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A. 

Difterie, Tetanus en Polio

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die van mens tot mens –  via hoesten bijvoorbeeld –  kan worden overgedragen. Uiteindelijk kan ademen hierbij moeilijk worden door een opgezwollen luchtpijp. Dit is een zeer ernstig beeld, dat je liever wilt voorkomen. Tetanus wordt ook veroorzaakt door een bacterie die je bijvoorbeeld via straatvuil in een wond of via een dierenbeet op kunt lopen. Hierdoor ontstaan spierkrampen, waarbij de ademhalingsspieren ook kunnen worden aangetast. Polio is een virus dat ook van mens tot mens wordt overgedragen, bijvoorbeeld via de mond of wanneer iemand in contact is geweest met de ontlasting van een geïnfecteerd persoon. Hier kunnen spierverlammingen door ontstaan. Handen wassen is daarom essentieel om besmetting te voorkomen.

Hepatitis A

Hepatitis A is een virus dat ontstekingen aan de lever veroorzaakt. Hierbij ontstaat koorts en misselijkheid. Na een paar dagen kan je geelzucht krijgen. Meestal gaat hepatitis A vanzelf over na een paar weken, maar je kunt er flink ziek van zijn. Er zijn ook nog andere hepatitisvirussen, zoals hepatitis B. Dit kan wel een chronische ziekte worden, waarbij er ernstige schade aan je lever kan ontstaan. Deze beide ziektes komen in China voor. 

Malaria

In sommige gebieden van China komt malaria voor. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via muggen naar mensen wordt overgedragen. De parasiet plant zich voort in je bloed. Hierdoor krijg je wisselende koortsaanvallen, die in cycli voorkomen. Daarnaast veroorzaakt Malaria hoofdpijn, spierpijn en koude  rillingen, vaak voorafgaand aan een grieperig gevoel. Sommige van deze parasieten kunnen lange tijd als het ware slapend in je lever verblijven. Malaria kan worden voorkomen door het slikken van malariapillen. Ook het dragen van huidbedekkende kleding en het gebruik van bijvoorbeeld DEET, kan de kans op besmetting verkleinen.

Reizigersdiarree

Iedereen die wel eens in een niet westers land is geweest, heeft ongetwijfeld te maken gehad met reizigersdiarree. Reizigersdiarree ontstaat door het eten van besmet voedsel. Meestal is het onprettig, maar gaat het wel vanzelf weer over. Het is belangrijk om te voorkomen dat je uitgedroogd raakt, door bijvoorbeeld ORS te nemen. 

De kosten

De voorbereiding op je reis is niet bepaald gratis. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bepaalde vaccinaties. Hiervoor moet je wel vaak aanvullend verzekerd zijn. Zorgverzekeringen vergelijken en uitzoeken wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is, kan zeker lonen. Ook is het handig om te kijken of je een extra reisverzekering nodig hebt voor je reis naar China. Wil je meer tips voor een optimale voorbereiding voor je reis naar China? Bekijk dan ook dit artikel. Nu je goed voorbereid bent, rest er nog maar één laatste advies: boek je reis, pak je spullen, stap in het vliegtuig en geniet van je reis naar China!

vliegen naar Hong Kong

Hong Kong wordt ook wel eens het Hollywood van het Oosten genoemd. Het is dan ook helemaal niet verrassend dat zeer veel mensen met het