Hoe kies je de beste reisverzekering voor jouw behoeften?

Staat er binnenkort een reis naar China op het programma? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot het zover is. Voordat je vertrekt is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je verzekeringen. Je kunt in Nederland goed verzekerd zijn, maar dit betekent niet dat dit in China ook het geval is. Zorg er in ieder geval voor dat je een reisverzekering hebt afgesloten. Omdat je deze verzekering grotendeels zelf samenstelt, weet je misschien niet precies hoe jij je moet verzekeren. Daarom helpen wij je hier om de reisverzekering te kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Kies voor werelddekking
Veel Nederlanders hebben een reisverzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan hoef je er niet nog eentje af te sluiten. Toch is het wel verstandig om te kijken waar je precies voor verzekerd bent. In China ben je namelijk niet goed verzekerd als je een reisverzekering met Europadekking hebt. Deze dekking geldt namelijk alleen binnen Europa. Als je wilt dat je ook in China goed verzekerd bent, sluit je een reisverzekering met werelddekking af. Hiermee ben je overal ter wereld goed verzekerd. Bij de meeste verzekeraars kun je de dekking van je reisverzekering het hele jaar door wijzigen.

Stem de dekking af op het soort reis
Sommige mensen denken dat de dekking van iedere reisverzekering hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Bij veel verzekeraars dien je naast de standaarddekking namelijk minimaal één aanvullende verzekering te kiezen, maar je kunt ook voor meerdere aanvullende verzekeringen kiezen. Kies niet lukraak een aanvullende reisverzekering, maar stem de dekking af op het soort reis dat je maakt.

Ga je voor langere tijd naar China? Dan neem je waarschijnlijk flink wat bagage mee. Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat al jouw spullen – net als jij – aankomen op de plaats van bestemming, maar dat hoeft niet. Bagage kan namelijk gestolen worden, verloren gaan of beschadigd raken. Met de aanvullende dekking ‘bagage’ verzeker jij je hiertegen. Daarnaast kun je een reisverzekering ook uitbreiden met een annuleringsverzekering. Hiermee ben je verzekerd als je onverwachts niet op reis kunt of je reis eerder moet onderbreken.

Tijdens je reis door China kun je bovendien ziek worden. Omdat je in Nederland een zorgverzekering hebt, denk je misschien dat je ook bij ziekte in het buitenland verzekerd bent. Helaas vergoedt je verzekeraar alleen medische kosten in het buitenland volgens Nederlandse tarieven. Als de zorg in het buitenland duurder blijkt, betaal je zelf het verschil. Dit voorkom je door je reisverzekering uit te breiden met de dekking ‘geneeskundige kosten’. Het verschil in kosten wordt dan vergoed door je reisverzekering, waardoor je dit zelf niet hoeft te betalen. 

Vergelijk verzekeraars en lees de polisvoorwaarden door
Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je tegenwoordig wel een doorlopende reisverzekering afsluiten. Daarom vraag jij je misschien af waar je dit het beste kunt doen. Kies niet voor de eerste verzekeraar die je tegenkomt, maar vergelijk verzekeraars altijd met elkaar. Reisverzekering lijken misschien veel op elkaar, maar kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Kijk bij het vergelijken niet alleen maar naar de premie, maar richt je ook tot de polisvoorwaarden. Wanneer je deze goed doorleest, weet je precies waar je wel en niet voor verzekerd bent. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.