Kennis maken met China

China, Mongolia, India, Pakistan and Iran on the globe map.

Sinds kort woon ik, samen met man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China, omdat mijn man hier is gaan werken. We wonen in een appartement op de 19e verdieping met een zwembad voor de deur, die er echter meer voor de sier ligt, aangezien het slechts 2 van de 12 maanden gevuld is met water. Hadden we ons daar zo op verheugd met dit klimaat: het is nu zelfs in oktober zo’n 26-28 graden met een flinke luchtvochtigheid.

 China, zelfs in 2016 een heel andere wereld dan de voor ons bekende westerse wereld. Het straatbeeld, waar wij nu wonen is anders dan dat we vanuit Nederland kenden: hoge gebouwen, veel verkeer, altijd veel mensen op straat, overal geluid en waar je ook kijkt wordt er gebouwd. Er wonen hier volgens niet officiële bronnen dan ook zo’n 3,7 miljoen mensen, die zijn ‘verdeeld’ over een stuk van het vaste land en het centraal gelegen eiland wat allemaal bij Xiamen hoort. Qua oppervlakte is Xiamen ongeveer vergelijkbaar met de provincie Utrecht. Echter zijn hier geen fietspaden, kinderboerderijen of kneuterige winkelcentra in de buurt en ook geen leesbare verkeersborden (sterker nog > hele hilarische Engelse vertalingen). Engels spreken ze hier niet, maar met ieder een vertaal-app kun je een redelijk ‘telefoongesprek’ hebben terwijl je naast elkaar staat.

Als je hier aankomt in een situatie als de onze, is het toch zaak om snel wat levensmiddelen in te slaan. Met de taxi (zelf auto rijden wordt ten strengste afgeraden en fietsen hebben we niet) naar een enorme supermarkt, die vergelijkbaar is met de malls in Amerika of zoiets als de Carrefour in Frankrijk. Trouwens, je doet hier alles met de taxi of bus, wat slechts een fractie kost van de taxiprijs in Nederland. En dan ga je op zoek naar iets herkenbaars te eten tussen de bulkzakken rijst, de pak-hoeveel-je-wilt-bakken-rijst, het gedroogde en het net-geslachte vlees, ongedefinieerde groentes, kleding, levende vissen voor consumptie, rijstkokers, speelgoed, noedels en wat al niet meer. Als we even ergens bleven staan om te oriënteren en te bedenken wat we nog meer mee konden nemen, stonden er direct allerlei mensen om ons heen  ongegeneerd te wijzen, wilde men de meisjes even aanraken, met ze op de foto, laten glimlachen en om eigen kinderen te leren dat wij ook ‘bestaan’.

Snel door naar de kassa dus en vervolgens opgepropt weer in de taxi terug naar huis… inclusief een wasrek, rijstkoker, oven, Chinees ‘volkorenbood’ (en dús ook broodmeel en cakevormen voor doe-het-zelf brood bakken naar oerHollands recept), douchegordijn, kannen drinkwater, echte Goudse kaas en fruit. Onze eerste boodschappen zijn gedaan, en onze eerste kennismaking met China is een feit.

Giant Panda - Chengdu Research Center - China

Op reis door China

Mijn eerste reis door China deed ik alleen. Van tevoren had ik een route uitgestippeld en alles gepland. China leek mij geen backpackers land, dus

Mao Zedong portrait on beige China 1 yuan 1999 Banknote in good condition

Een bankrekening openen in China

Opstarten in een land waarvan je de taal niet spreekt en niet kunt lezen, doe je met geduld. Neem nu bijvoorbeeld het openen van een bankrekening. Zeer handig, want ondanks dat je overal ter wereld moet kunnen pinnen met je pinpas, was er om onduidelijke redenen haast geen mogelijkheid voor buitenlanders in China om geld op te nemen.

Paying with card at the cafe

Veilig betalen in het buitenland

Betalen met je pinpas Je Nederlandse pinpas kun je gebruiken in heel Europa. Je betaalt geen extra transactiekosten bij het pinnen of bij het geldopnemen

Chinese new year lanterns in china town.

Chinees nieuwjaar in Shanghai

China kent vele belangrijke feestdagen en tradities, maar het Chinese nieuwjaar is wel een van de belangrijkste. En dat is goed te merken in Shanghai.