Málà Dòufu (麻辣豆腐) is een Szechuaans gerecht dat letterlijk vertaald “Gezouten Pittige Tofu” betekent. Het is een populair vegetarisch Chinees gerecht met blokjes tofu gekookt in een málà saus.
Málà verwijst naar de kenmerkende smaakcombinatie van Sichuan-peper (Szechuanpeper) en chilipeper. Sichuan-peper zorgt voor een tintelende, verdovende sensatie op de tong, terwijl chilipeper zorgt voor de hitte.
Málà Dòufu is een relatief eenvoudig gerecht om te maken, maar barst van de smaak. De gebakken tofu krijgt een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant, terwijl de saus pittig, zout, en tintelend is.
Recept Málà Dòufu (Gezouten Pittige Tofu) voor 4 Personen
Ingrediënten:
* 800g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
* 4 eetlepels maizena
* 2 eetlepels plantaardige olie
* 4 eetlepels Sichuan peperkorrels
* 2 eetlepels gedroogde chilivlokken
* 1 theelepel gemalen gember
* 1 theelepel knoflookpoeder
* 1/2 theelepel zout
* 4 eetlepels sojasaus
* 2 eetlepels rijstazijn
* 2 eetlepels sesamolie
* 4 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
Bereiding:
1. Dep de tofu droog met keukenpapier en wentel door de maizena.
2. Verhit de olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg de Sichuan peperkorrels toe en bak tot ze geurig zijn (ongeveer 30 seconden).
3. Voeg de tofu toe en bak al roerend tot goudbruin aan alle kanten (ongeveer 5 minuten).
4. Voeg de chilivlokken, gember, knoflookpoeder en zout toe en bak nog 1 minuut.
5. Meng in een kleine kom de sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Voeg toe aan de wok en roer om de tofu te coaten.
6. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
7. Garneer met lente-uitjes en serveer direct met rijst of noedels.
Tips:
* Voor een extra pittige versie, voeg meer chilivlokken toe.
* Je kunt de Sichuan peperkorrels vervangen door 2 theelepels gemalen Szechuanpeper.
* Serveer met gestoomde broccoli of paksoi voor een complete maaltijd.
* Dit gerecht is ook heerlijk als vegetarische topping voor pizza of rijstnoedels.
Bewaren:
Málà Dòufu kan maximaal 3 dagen in de koelkast worden bewaard.
Afbeelding van Martin Staffa via Pixabay