Reizen door het onbekende Kazachstan

Je moet wel een beetje avontuurlijk zijn ingesteld maar dan heb je met Kazachstan ook een prachtige uitdaging te pakken. Niet dat het land niet veilig is, maar het is bij veel reizigers nog een totale ‘terra incognita’. Bovendien is het een enorm Aziatisch land. Een enkele keer kan het land worden opgeschrikt door een aardbeving. Door het typische landklimaat en de lange winters is een reis naar Kazachstan vooral prettig  de zomer een prachtige bestemming in Azië

De nomaden achterna

Je kunt visumvrij naar het qua grootte negende land ter wereld. Nederland past bijna tachtig keer in Kazachstan. Wie er nog nooit eerder is geweest (en dat zijn er velen) kent het land waarschijnlijk van de komische filmheld Borat, de schaatstempel van Almaty of de Russische ruimtebasis Baikonur Cosmodrome. Ook het Aral meer zal bekend klinken. Een flink deel van Kazachstan wordt ingenomen door woestijnterrein en schier oneindige grassteppen, een ander deel heeft flinke bergtoppen (tot 4000 m). De natuur is er op haar mooist in liefst zeven nationale natuurparken. Kazachstan heeft ook een hippe en trendy kant die je vooral in de metropolen Almaty en Astana meemaakt.

Low budget bestemming

Kazachstan heeft een sterke nomadische traditie. Dat vind je ook terug in de keuken waar paarden- en schapenvlees vaak op het menu staan. Kazachstan kun je met een beperkt budget goed doen:

• Overnachting tweesterren hotel: € 22

• Diner voor twee in restaurant: € 20

• Heel brood: € 0,30

• Kilo rundvlees: € 5,80

• Liter benzine: € 0,40

• Taxirit per kilometer: € 0,32

Waarom zou je door Kazachstan willen reizen?

In het kort: om het avontuur van het nieuwe. Hoewel het land groot is, is het nog echt een onbekende vlek als toeristische bestemming. Je krijgt hier nog het gevoel een ontdekkingsreiziger te zijn. Los daarvan zijn er minimaal zes redenen om Kazachstan te gaan verkennen.

1 Nationaal park Charyn Canyon

Zuidoostelijk in het land kronkelt een 150 km lange kloof, het meesterwerk van de miljoenen jaren slijpende rivier de Charyn. Deze oranjerode kolos lijkt heel aardig op de Grand Canyon van de USA. Het mooiste stuk is de Valley of Castles, een geërodeerd zandsteenlandschap met vormen die niet alleen op kastelen lijken, maar ook op fantasiedieren en torens. 

2 Prehistorische kunst in de Tamgaly Gorge

Noordwestelijk van Alamaty en midden in een desolaat steppelandschap tref je de Tamgaly Gorge aan, inmiddels bestempeld als werelderfgoed. De reden? Op de rotsen vind je meer dan 5000 petrogliefen (rotstekeningen en -graveringen) die de nomaden van weleer hebben aangebracht. Met antiekjes uit de 14e eeuw v. Chr.! Een wonderbaarlijk ensemble van jachtscènes, offerrandes, rituele dansen, zonnegoden en bijzondere dieren. Waar zo’n verzameling in Europa al lang achter glas en dranghekken zou zitten, kun je de prehistorische kunst hier nog gewoon zonder afscherming bekijken.

3 Nationaal park Karkaraly

Tweemaal zo interessant als je net een lange steppetocht hebt gemaakt. Want dit is pas een contrast: de bergen van dit natuurpark zijn niet eens zo hoog (top is de Zhirensthal Peak met 1403 m) maar het loof- en dennenwoud maakt alle verschil met de grassteppen. Tussen de bomen liggen grillige, granieten platen. Dit is het domein van een van de grootste wilde schapenrassen ter wereld, het Argall-schaap. 

4 Architectuur van Astana

Astana heeft als hoofdstad het stokje overgenomen van Almaty en geldt nu als de koudste hoofdstad ter wereld. Daar merk je in de zomer weinig van als het kwik weer eens de dertig graden aantikt. De ‘verhuizing’ van de hoofdstad naar Astana heeft heel wat gevolgen al gehad. Elk jaar opnieuw ziet de stad er weer anders uit omdat er wederom een nieuw architectonisch wonder bij is gebouwd. Een daarvan lijkt op een transparante nomadentent, het Khan Shaty gebouw dat bewust scheef is gebouwd en tot 150 m hoogte reikt. Je kunt ernaar binnen om te winkelen, uit eten te gaan of er entertainment te zoeken.

5 Assy hoogvlakte

Zo’n 75 km van Almaty kun je op 2800 m hoogte op dit plateau de wereld van nomaden verkennen. Laat je uitnodigen in een van de yurts en stap in het leven van de herders van schapen, koeien en geiten.

6 Almaty

De grootste en mooiste stad van Kazachstan. Bezoek de houten reuzenkathedraal Zenkov, dwaal rond in het grootste museum van Centraal-Azië, geniet in het Central Park (Gorky Park), ga naar de Abay Opera voor een uitvoering en verbaas je over de bijzondere dieren van een immense dierentuin.

De oude wonderen van China

China had enkele van ’s werelds grootste oude rijken en beschavingen. Ze hadden de vaardigheden en mankracht om een ​​aantal verbazingwekkende staaltjes van architectuur, techniek