Thailand

Tips voor je trip naar Bangkok

Bangkok behoort tot de lijst van steden die je volmondig wereldsteden kunt noemen. Bangkok is een spectaculair grote hub, niet alleen voor Zuidoost-Azië, maar voor de hele wereld. Bangkok fungeert als knooppunt in zowel de financiële wereld, als voor goederen en mensenstromen. De over het algemeen progressieve politieke houding van Thailand in de wereld – in het speciaal gezien ten opzichte van het politieke landschap van de buurlanden – kenmerkt Bangkok hiermee nog meer als een ware wereldhaven voor allerlei soorten mensen met verschillende achtergronden en doelen.

Het is een stad waar werkelijk álles te vinden is op elke schaal die je kunt bedenken: van criminele onderwereld tot NGO coördinatiepunt, van groots in aard tot juist kleinschalig, van extreme armoede tot hoge elite.

Bangkok is voor jou als lezer waarschijnlijk het beginpunt van een eerste reis door Thailand, of door andere Zuidoost-Aziatische landen; en fungeert daarmee als een bos aan verschillende mogelijkheden waar je gemakkelijk in kunt verdwalen. Deze tiplijst is bedoeld als eerste stap in je oriëntatie in deze grote megastad, en is daarmee ook de eerste stap in je verdere reis die komen gaat.

1: ‘Proef’ Thailand: acclimatiseer en stippel vervolgens de rest van je reis uit

Bangkok kan je zien als een groots voorproefje voor de rest van wat komen gaat, zeker als je de rest van je reis nog niet helemaal hebt gepland! Niet alleen kun je hier alvast kennismaken met de taal, het openbaar vervoer, het eten – je kunt ook alvast wennen aan de nieuwe atmosfeer. Waar een andere Zuidoost-Aziatische megahoofdstad als Kuala Lumpur soms heel Westers oogt, kun je tijdens de eerste keer Bangkok toch echt een culture shock ervaren.

Na een aantal dagen in de stad kun je er voor kiezen om een aantal kleine uitstapjes te maken, als oriëntatie op hoe je de rest van je dagen kunt gaan besteden: bevallen de stranden van Rayong of Pattaya, dan is wellicht het Zuiden van Thailand een goed idee voor het vervolg van je reis; als je meer geïntrigeerd raakt door historische stad van Ayutthaya, dan is misschien het noorden meer iets voor jou; ben je meer geïnteresseerd in authentieke en culturele ervaringen – dan is Isaan waarschijnlijk een betere optie.

Bangkok ligt geografisch gezien op een gunstige locatie. Het ligt als in het middelpunt van heel Thailand, en is daarmee een goede start voor welke kant je ook op wilt gaan: de stranden en Islamitische steden in het zuiden, het bergachtige Noordwesten, en het authentieke en culturele Isaan in het Noordoosten. Tevens is Bangkok een goede doorvoerhaven voor reizigers die over land willen reizen naar Cambodja, Laos, Vietnam en Myanmar. Vanwege de grote variëteit aan internationale belangen die een metropolisstad met zich mee brengt, is Bangkok een hub in wat één van de grootste luchtvaartnetwerken ter wereld is. Je reis begint hier, en eindigt er waarschijnlijk ook.

2: Ontdek de samenstelling van een echte metropolis

Een metropolis leidt haar eigen leven. Geen president, koning, leger of burgemeester kan een stad volledig vormen naar zijn of haar wens. Verschillende politieke, economische en sociale belangen trekken verschillende groepen mensen om verschillende reden naar een stad – om er vele eeuwen en generaties later nog steeds te leven. Juist die verschillen in economische belangen, en het veranderen van het sociale en politieke landschap door de generaties heen, resulteert in een samensmelting van verschillende mensen, culturen en tradities.

Bangkok is dé plek op aarde om relatief goedkoop allerlei verschillende wereldkeukens uit te proberen – dus niet alleen gerechten uit de Thaise keuken! Hier vind je ’s werelds beste steak, de meest kwalitatieve sushi, en de beste pizza. Trakteer jezelf en geniet van de verscheidene spijzen die de wereld biedt.

Het is tevens de plek om, wederom voor een relatief goedkope prijs, allerlei handelswaar op de kop te tikken – uit China, Thailand, Vietnam én de rest van de wereld. Bangkok is talrijk aan markten die vooral ’s nachts opereren (in Thailand zijn nachtelijke markten, of night markets, een landelijke traditie): bezoek de overweldigende Chatuchak, één van de grootste markten ter wereld met meer dan tienduizend kraampjes; beleef een gezellige avond in Talat Rot Fai, de Neon Night Market of snuffel tussen voedselwaren, kruiden en thee op Sampeng Market.

Een interessante (en met respect te behandelen) bestemming, voor een reiziger die er écht op uit is om meer te leren over hoe een metropolis zich door de jaren heen ontwikkelt en welke negatieve effecten hieraan kunnen zitten, is de sloppenwijk Khlong Toei. Hoewel het hier over het algemeen veilig is, is het aan te raden om je vooraf voor te bereiden, en deze wijk enkel te bezoeken met een lokaal Thais iemand. Deze laatste tip stelt je ook in staat om te kunnen praten met de lokale bevolking, wat je levens- en wereldbeeld kan doen veranderen.

3: Bekijk de bezienswaardigheden

Hoewel deze tiplijst makkelijk tientallen tips kon bevatten als we onze aandacht enkel op bezienswaardigheden hadden gevestigd, hebben we er voor gekozen om de ‘standaard bezienswaardigheden’ van Bangkok slechts in het kort te behandelen onder dit kopje. Uiteraard vind je in Bangkok een breed scala aan verschillende soorten bezienswaardigheden, waarvan de ligging je regelmatig zult verbazen – een prachtige en rustige tempel pal naast een drukke autoweg; en het contrast tussen drukke en chaotische markten, en rustige en verkoelende luxe winkelcentra.

Er zijn, om te beginnen, vijf prachtige en indrukwekkende tempels die je gezien móét hebben wanneer je in Bangkok bent geweest: Wat Pho (de tempel van de van alle afbeeldingen bekende ‘liggende Boeddha’), Wat Arun (de rood-wit gekleurde tempel waarbij de samenstelling van de tempel en de omringende tuin je een echt ‘oosters gevoel’ geeft), Wat Phra Kaeo (ofwel ‘de tempel van de Smaragdgroene Boeddha’ – de tempel met de gouden torens), Wat Saket (de tempel die zich op een heuvel bevindt die ‘de Gouden Berg’ wordt genoemd) en Wat Traimit (de ‘Tempel van de Gouden Boeddha’).

Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn het Dusitpaleis (Phra Ratcha Wang Dusit) wat ooit een koninklijke residentie was; het grootste stadspark van Bangkok, Lumphini Park; en het Siam museum (Siam is de traditionele benaming van Thailand dat tot op heden vier koninkrijken heeft geteld).

 4: Feest tot je er bij neer valt

Bangkok kent een extreem actief nachtleven waarin absoluut níéts te gek is. We menen het! Enkel en alleen aan het nachtleven van Bangkok, kun je al een hele reisgids wijden: Bangkok staat bekend en berucht om één van de meest wilde uitgaanscircuits. Thailand heeft, nog meer dan Amsterdam (Nederland staat zeker niet alleen in het hebben van tolerantie ten opzichte van de LGBT-gemeenschap), een tolerant Gay nightlife landschap (verder bordurend op tip 2: ook dit is een belangrijke politieke factor die veel invloed heeft op de huidige samenstelling van mensen in deze megastad).

Allereerst heeft Bangkok een aantal populaire straten die bekend staan om hun nachtleven (en door zowel toeristen als lokale mensen worden bezocht): Khao San Road (met een chaotische mengelmoes van een hele hoop bars, massagesalons, kraampjes met street food, goedkope hostels en af en toe een nachtclub), Royal City Avenue of RCA (een straat vol met moderne nachtclubs waar de Amsterdamse nachtclubs van het Rembrandtplein bij verbleken), Silom Road en Thonglor.

Hoe lang duurt een vlucht naar Bangkok?

De vliegtijd naar Thailand vanuit Amsterdam varieert afhankelijk van de specifieke luchthavens en routes, maar een directe vlucht duurt meestal ongeveer 10 tot 11 uur.

 

Goedkoop op reis in Azië

Azië is de ideale vakantiebestemming als je budget niet toereikend is. Je kunt er namelijk naar verschillende landen heen en het verblijf, vervoer, eten, drinken en