Veilig betalen in het buitenland

Paying with card at the cafe

Betalen met je pinpas

Je Nederlandse pinpas kun je gebruiken in heel Europa. Je betaalt geen extra transactiekosten bij het pinnen of bij het geldopnemen bij een automaat. Als je het maestro-logo ziet in de winkel of in een restaurant, dan kun je er gewoon betalen. Je kunt het ook altijd even vragen. Helaas betaal je wel extra kosten als je buiten Europa verblijft. Dit heeft te maken met de koers en een vast bedrag die de bank hanteert. Om veilig te betalen met je pinpas dien je te letten op waar je pint. Hangen er kleine camera’s, zit de gleuf waar je pinpas in gaat wel goed vast, zijn er geen omstanders in de buurt? Laat je niet afleiden en blokkeer je code met je hand. Je kunt er voor kiezen om te pinnen bij een bank die open is. Hier heb je toezicht en mocht er dan iets gebeuren, dan kun je er zo bij.

Betalen met creditcard

In vrijwel alle landen kun je betalen met creditcard. Betaal je met je creditcard in Europese landen dan zitten hier geen kosten aan verbonden. Maar neem je geld op met je creditcard? Dan zitten er, net als in Nederland, wel kosten aan verbonden. Een creditcard is een veilig betaalmiddel en je aankopen zijn verzekerd, dus ook je geboekte vakantie. Een creditcardmaatschappij kan zelf een geboekte reis terugdraaien mits dit nodig is. Een creditcard is eigenlijk onmisbaar als je op vakantie gaat. Dit omdat een creditcard vaak voor garantie staat in een hotel of als je een huurauto regelt.

Contant geld

Dit vindt niet iedereen ideaal, maar voorkomt wel dat je niet hoeft te pinnen. Je kunt ervoor kiezen om contant geld mee te nemen naar huis. Op deze manier heb je niet te maken met betaalautomaten en kun je veilig betalen met het geld wat je al vanuit thuis hebt meegenomen. Je hoeft bij aankomst van je vakantiebestemming niet gelijk naar een pinautomaat te rennen. Als je veel meeneemt, zorg dan dat je dit op verschillende plekken in je bagage of hotel bewaart. Mocht je je portemonnee kwijtraken, dan ben je niet in één keer al je geld kwijt. Klik hier om eenvoudig Chinese yuan te bestellen bij GWK Travelex

Mobiel betalen

In steeds meer landen wordt het populairder om mobiel te betalen. Dit hebben we tegenwoordig ook in Nederland. Met de NFC-chip in je nieuwe telefoon is het al mogelijk om contactloos te betalen. Zo voorkom je dat je bang wordt om met je pas te betalen en kun je niet in één keer een groot bedrag kwijtraken. Het is namelijk niet mogelijk dan meer dan 20 of 25 euro per dag contactloos betalen. Dit is een veilige manier van betalen, omdat je niet met je kaarten op pad bent en je niet in één keer veel geld kan uitgeven of kwijt kan raken.

Heb je te maken met diefstal?

Heb je tijdens je verblijf in het buitenland te maken met diefstal? Vergeet niet om aangifte te doen bij de politie. Vraag daar om een schriftelijke verklaring, zodat je bewijs hebt van de diefstal. Blokkeer je kaart direct na vermissing. Zorg dat je de noodnummers van de bank bij de hand hebt en bel je bank en vertel wat er gebeurd is. Soms kunnen ze je noodgeld aanbieden, maar daar betaal je vaak wel iets extra’s voor. Of neem contact op met je reisverzekering. Zij hebben ook vaak mogelijkheden zodat je toch op vakantie nog veilig kunt betalen.

Er zijn meerdere manieren om veilig te betalen in het buitenland. Ik zou niet zeggen dat er één manier de beste is. Kies niet voor één manier, maar zorg dat je meerdere betaalmiddelen bij hebt. Zorg er ook voor dat je niet alle betaalmiddelen bij elkaar bewaart. Mocht er iets gebeuren, dan kun je altijd nog met een ander betaalmiddel betalen. En als er iets gebeurt, neem dan altijd contact op met je bank. Ikzelf kies meestal in restaurants of hotels voor een creditcard. Ook zorg ik dat ik altijd wat contant geld bij me heb, voor onverwachte gebeurtenissen.

Traditionele geneeskunde in China

In China zijn er twee soorten dokters waar je heen kunt gaan wanneer je ziek bent. De één heeft westerse geneeskunde gestudeerd en zal westere