Wonen in Shanghai

Shanghai

Anderhalf jaar geleden verhuisde ik voor het eerst naar China. Ik studeerde een half jaar Chinees recht aan de East China University of Political Science and Law in Shanghai. Ik herinner mij nog goed hoe ik voor het eerst op de top van het op één na hoogste gebouw van de wereld stond, de Shanghai Tower in Pudong district. Vol ontzag stond ik boven de stad waar ik op dat moment een half jaar zou verblijven.

Mijn reizen door China daarna waren op dezelfde manier overweldigend: van mijn hike over de Chinese muur in Beijing, een tocht op een vlot over de Li rivier tussen het Karstgebergte in Yangshou, tot de prachtige Tibetaanse cultuur in Yunnan. Al deze bijzondere momenten en plekken hebben mijn liefde voor China aangewakkerd en hebben geleid tot mijn beslissing terug te keren naar Shanghai, waar ik vanaf september 2018 woon, werk, Chinees studeer, reis, hockey en fotografeer.

Momenteel woon ik in de Jing’an area in het centrum van de stad. Elke dag, op weg naar de metro, loop ik langs de Jing’an tempel. Deze eeuwenoude Boeddhistische tempel  staat midden in de moderne, stedelijke omgeving.  Net als een oude man die zich tussen zijn druk pratende en spelende kleinkinderen bevindt.

De Tibetaans geklede monniken voeren meerdere ceremonies per dag uit. Tussendoor zie je hen zitten in de Starbucks, vaak nog met een wierookstokje in de hand; een mooi contrast tussen het ‘oude China’ en het nieuwe, moderne Shanghai. In het dagelijkse leven zie je  dit contrast vaker: er wordt sterk vastgehouden aan oude tradities en de Chinese cultuur. Zo zie je ’s ochtends vroeg Chinezen tai chi-oefeningen doen op straat omdat dit goed is voor de geest. Vooral de ouderen houden nog strikt aan deze traditie vast, maar tegelijkertijd dragen zij ook allemaal een smartphone om hun nek en gebruiken ze overal WechatPay. 

Naast mijn studie en dagelijkse leven in Shanghai reis ik door China. Ik heb inmiddels al veel van het land gezien, en bezocht al acht verschillende provincies. Deze reizen waren stuk voor stuk bijzonder en leerden mij veel over de mensen, het land en de cultuur.

Toen ik de beslissing  nam om naar China te gaan, kreeg ik veel verschillende reacties uit mijn omgeving. Er waren mensen die niet begrepen waarom ik in China zou willen wonen (“China? Stinkt het daar niet heel erg?”). 

Ik heb het idee dat er veel onwetendheid en misverstanden zijn over China, maar intussen merk ik dat het land steeds populairder wordt. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd; ik deel graag mijn enthousiasme en geef mensen met veel plezier een inkijkje – vanuit Nederlands perspectief – in het Chinese leven!

Julia woont  in Shanghai. Voor bezoekchina beschrijft en fotografeert zij het leven in China

Shanghai on a Shoestring

Klaar om Shanghai te ontdekken zonder je portemonnee te plunderen? Goed nieuws, avonturiers met een klein budget! Shanghai biedt een overvloed aan opwindende ervaringen die

car park

Parkeren op Schiphol


De mogelijkheden om te parkeren bij Schiphol Airport
. Waar kun je parkeren op Schiphol? En wat kost dat? Je gaat vliegen vanaf Schiphol. Maar hoe