Yu Xiang Qie Zi

yú xiāng qiézi), letterlijk vertaald als “visgeurige aubergine,” is een populair vegetarisch Chinees-gerecht met als hoofdingrediënt aubergine. Ondanks de naam bevat het gerecht zelf geen vis, maar wel een unieke saus die de smaak nabootst.

Ingrediënten voor 4 personen:

* 2 aubergines (ongeveer 600 gram), in vieren gesneden en vervolgens in stukken van 3-4 cm
* 3 eetlepels witte wijnazijn of rijstwijn
* 2 rode Thaise chilipepers (of andere kleine rode chilipeper)
* 2 eetlepels Shaoxing-wijn (of droge sherry)
* 1 eetlepel suiker
* 1½ eetlepel zwarte rijstazijn
* 1½ eetlepel Shaoxing rijstwijn
* ½ eetlepel donkere sojasaus
* 1 eetlepel suiker
* 1½ eetlepel maizena
* 4 eetlepels water
* 1 theelepel sesamolie
* 3 eetlepels pindaolie (of plantaardige olie)
* 2 bosuien, in plakjes
* 2 teentjes knoflook, fijngehakt
* 1 eetlepel gember, fijngehakt
* 8-10 gedroogde Chinese chilipepers
* 2 theelepels doubanjiang (gefermenteerde bonenpasta)
* ¼ theelepel gemalen Sichuan-peperkorrels (optioneel)
* Zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergines in de gewenste vorm en week ze 30 minuten in water met azijn om verkleuring te voorkomen. Dep ze daarna droog met keukenpapier.
2. Meng de ingrediënten voor de saus (zwarte rijstazijn, Shaoxing rijstwijn, sojasaus, suiker, maizena, water en sesamolie) in een kom.
3. Verhit de pindaolie in een wok of grote pan op hoog vuur.
4. Voeg de bosuien, knoflook, gember, gedroogde chilipepers en doubanjiang toe en bak tot ze geurig zijn.
5. Voeg de auberginestukken toe en bak ze al roerend tot ze goudbruin zijn.
6. Giet de saus in de pan en breng op smaak met zout.
7. Laat de aubergines 5-10 minuten sudderen op laag vuur tot ze zacht zijn.
8. Voeg optioneel de Sichuan-peperkorrels toe en garneer met de groene partjes van de bosui.
9. Serveer met rijst of noedels.

Tips:

* Serveer met een kom gestoomde rijst of noedels.
* Voor een vegetarische variant kunt u het gehakt weglaten en extra groenten toevoegen, zoals paprika of champignons.
* De hoeveelheid chilipepers kan worden aangepast naar uw smaak.
* Sichuan-peperkorrels hebben een tintelend, verdovend effect. Als u ze niet heeft, kunt u ze weglaten of vervangen door zwarte peper.


Afbeelding van Brian Child via Pixabay

car park

Parkeren op Schiphol


De mogelijkheden om te parkeren bij Schiphol Airport
. Waar kun je parkeren op Schiphol? En wat kost dat? Je gaat vliegen vanaf Schiphol. Maar hoe

Hunan met rotsen en bergen

Hunan, een provincie vol natuur!

Een van de meest dichtbevolkte provincies in China is Hunan. De Chinese provincie staat voornamelijk bekend om zijn hibiscusplanten en indrukwekkende natuurgebieden. De bijnaam van